Tom van den Nieuwenhuijzen
GroenLinks
Volledig scherm
Tom van den Nieuwenhuijzen GroenLinks © onbekend

Oud-Eindhovenaar Tom van den Nieuwenhuijzen mogelijk naar Tweede Kamer voor GroenLinks

EINDHOVEN - Tom van den Nieuwenhuijzen, voormalig wethouder in Son en Breugel en oud-gemeenteraadslid in Eindhoven, wordt waarschijnlijk binnenkort Tweede Kamerlid. Hij zou dan Isabelle Diks opvolgen, die binnenkort aantreedt als wethouder in Groningen.

Van den Nieuwenhuijzen stond drie jaar geleden op plaats 20 op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. GroenLinks heeft momenteel 14 zetels in het parlement, maar er hebben zich inmiddels al een aantal wijzigingen voorgedaan in de fractie. Daardoor lijkt hij op dit moment de eerst aangewezen kandidaat om Diks op te volgen. ,,Als de partij een beroep op mij doet, ben ik beschikbaar”, laat Van den Nieuwenhuijzen weten. 

Van den Nieuwenhuijzen is formeel niet de eerste die in aanmerking komt voor de vacature. Kandidaten die hoger op de lijst stonden, maar nu niet (meer) in de Tweede Kamer zitten, hebben voorrang. Dat geldt bijvoorbeeld voor Rik Grashoff, nu gedeputeerde in Noord-Brabant en in 2017 nummer 5 op de lijst voor GroenLinks; hij geeft desgevraagd aan in elk geval níet terug te keren. Ook voor andere hooggeplaatste GroenLinksers geldt dat een terugkeer niet voor de hand ligt, bijvoorbeeld omdat zij zelf zijn vertrokken om als wethouder of gedeputeerde aan de slag te gaan.

Van den Nieuwenhuijzen, die inmiddels in Utrecht woont, was zes jaar lang raadslid in Eindhoven. In 2016 werd hij wethouder voor PvdA/GroenLinks in Son en Breugel. Daar had hij als enige wethouder een breed draagvlak bij zowel coalitie als oppositie, maar stapte hij begin vorig jaar zelf op vanwege de moeizame politieke verhoudingen in de gemeente. Sindsdien werkte hij voor de gemeente Amsterdam.