Dirk van Zuidam.
Volledig scherm
Dirk van Zuidam. © Marc Bolsius

Oud-wethouder Boxtel Dirk van Zuidam overleden: zijn sigarendoosje was zijn notitieblok

BOXTEL - Oud-wethouder Dirk van Zuidam, vorige week op 75-jarige leeftijd overleden, was een kleurrijk bestuurder.

Hij bediende zich in zijn periode als gemeentebestuurder graag van de achterkant van zijn sigarendoos waarop hij dingen noteerde. Dirk van Zuidam maakte in de jaren 90 deel uit van een illuster college met de inmiddels ook overleden Harrie Lagarde (PvdA) en Ricky van den Aker (CDA).

Van Zuidam stond in die jaren 90 mede aan de basis van de aanleg van de Keulsebaan. De ontsluitingsweg van bedrijventerrein Ladonk waarover tientallen jaren werd gediscussieerd en die het centrum van Boxtel na opening in 1996 verloste van doorgaand vrachtverkeer. Lange tijd streed de liberaal (als raadslid) ook voor het open houden van de afslag Peters Hoek op rijksweg A2. Tot de dag van vandaag ondervindt Boxtel dagelijks verkeersoverlast door de afsluiting. Eind vorig jaar zei hij daarover in het Brabants Dagblad: ,,Er lag een deal met Rijkswaterstaat. Als Boxtel akkoord zou gaan werd flink meebetaald aan de realisatie van de Keulsebaan. Dat was belangrijker.’’

Sporthal De Haagakker

Mr. Dirk van Zuidam, geboren in Zwolle, studeerde Nederlands recht en bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Na zijn politieke loopbaan begon hij ruim twintig jaar geleden een juridisch adviesbureau en hielp mensen in hun strijd tegen overheden. Niet zo lang geleden bond hij de strijd aan met de gemeente Boxtel vanwege het plan om op de plaats waar vroeger sporthal De Haagakker stond een appartementencomplex te bouwen. Een gevecht dat hij tot aan de Raad van State voerde, maar verloor.

Gekkenwerk

Als deskundige op het gebied van monumentenbeleid ageerde hij regelmatig tegen plannen om bijvoorbeeld monumentale kerken te verbouwen tot woningen. Hij noemde het gekkenwerk omdat het voor de bewoners onbetaalbaar zou zijn. Ook was hij jarenlang verbonden aan de Haya van Somerenstichting, het instituut voor vorming en scholing van de VVD. Daarnaast was hij actief reserve-officier en vervulde hij diverse commandofuncties bij het Wapen der Cavalerie.

Dirk van Zuidam wordt vrijdag gecremeerd.

  1. We staan dichter bij elkaar dan ooit in deze coronatijd
    PREMIUM
    Column

    We staan dichter bij elkaar dan ooit in deze coronatijd

    Mijn schoonmoeder cremeren. In coronatijd. Dat betekent met z’n twintigen afscheid nemen zonder te kunnen knuffelen, te snikken op elkaars schouder of na te praten met een kop koffie. Dat betekent een zus in Frankrijk en naasten uit Londen en Hong Kong die er niet bij kunnen zijn. Dat betekent mijn vriend rouwend in zijn eigen huis, ik in het mijne. En een schoonvader die alleen achterblijft met alle bekende social distancing musts. Corona maakt kille tijden nog killer.