Kommer en Kwel.
Volledig scherm
Kommer en Kwel. © Corrie Bekkers

Papgat op de planken geeft zittingen positieve boost

SINT-OEDENRODE  - Een ding is zeker: de nieuwe zittingslocatie op de Markt, geeft het Rooise carnaval een positieve boost. Papgat op de Planken met een bühne over de hele breedte van de tent, bood een podium aan artiesten die met groot enthousiasme alles uit de kast haalden. 

Eén uitblinker? Nee, twaalf toppers - individueel of als groep - brachten samen onvervalst Roois amusement voor ruim vierhonderd toeschouwers. De avond was een doorlopend spel van muziek, dans, tonpraat, schaduwspel en uitbundig plezier van een geboeid publiek.

Gymnastische acts en opzwepende muziek door Dansgarde Sunrise en Samba Rooi bracht het publiek gelijk in de juiste stemming. Het kon niet anders of de jongste tonprater uit de regio, de 14-jarige Jan van Beljouw, werd met applaus ontvangen. Compassie met zijn jonge leeftijd en eerste optreden, was onnodig: fier en ontspannen bestond zijn buut uit een aaneenschakeling van gevatte pubergrappen. Hij lanceerde zijn mening over een second opinion. ,,Als ons mam nee zegt, vraag ik het aan ons pap.”

Beleving

Professioneel geluid, beeld en belichting speelden een grote rol in de beleving van de shows. Zo kregen de stijlvolle dansen, de muzikale bands en de firesticks-act van muziekvereniging Meierijstad een fascinerend effect. Kommer en Kwel vertolkten de minder mooie kanten van Meierijstad dusdanig dat het publiek liet merken zich begrepen te voelen. Hun meezinger ‘Papgat Bovenaan’ werd overgenomen door een deinende massa. 

Live in- en uit een film stappen door buschauffeur Ed en gids Fred, leverde hilarische lachsalvo’s op. Een rondje Rooi in een bus van dertig meter met een chauffeur die na zeven ingrepen slaagde voor zijn rijbewijs, werd een bizarre ervaring. Met zijn buut als ‘Unne conducteur’ is Rien van Genugten één van de grootsten. Slag over slag was grandioos raak. Na de spectaculaire Brexitvergadering van het drankzuchtige Engelse parlement door de oud-prinsen, gingen tafels en stoelen opzij en was het feest in de tent.

  1. Esch eert weldoensters van weleer met kunstwerk, officiële onthulling pas na coronacrisis

    Esch eert weldoen­sters van weleer met kunstwerk, officiële onthulling pas na coronacri­sis

    ESCH - Zonder enige ruchtbaarheid is onlangs een nieuw kunstwerk in Esch geplaatst. Vanwege de coronacrisis gebeurde dat zonder toeters en bellen en ook zonder publiek. Toch is het een bijzonder beeld: een eerbetoon aan de Zwarte Zusters van Esch. ,,En nu maar hopen dat de vijf zusters die nog leven in Nederland later bij de echte onthulling kunnen zijn”, zegt initiatiefnemer Martien van Beurden (73). ,,Dat kan pas als de corona-ellende voorbij is.”