Volledig scherm
Het ontwerp voor het object 'Verbinden', dat bij het Plankenpad in Boxtel moet komen te staan. © Demi Iracá

Plankenpad met kunst moet landgoed Stapelen openen voor rolstoelers

BOXTEL - Ook mensen die slecht ter been zijn kunnen vanaf volgend voorjaar in het nieuwe stadslandgoed Stapelen genieten. Niet alleen van de natuur maar ook van kunst die langs het aan te leggen ‘plankenpad’ wordt geplaatst. Dat blijkt uit de plannen voor het landgoed, die toch al zo ver zijn dat de vergunningen voor het pad en de plaatsing van drie kunstwerken al zijn aangevraagd.

Het nieuwe stadslandgoed Stapelen moet het centrum van Boxtel meer allure geven. Een gebied van twintig hectare grenzend aan het dorpshart waar natuurbeleving centraal staat. De contouren van het park worden inmiddels zichtbaar. Nog niet in de praktijk, de werkzaamheden worden volgend voorjaar uitgevoerd, maar alvast wel op papier.

Slecht ter been

Een pad van planken zal door een deel van het landgoed slingeren. Ook rolstoelers en andere mensen die slecht ter been zijn moeten daarover het gebied gemakkelijk kunnen betreden. De kunstwerken, ontworpen door leerlingen van Sint-Lucas, komen op rustpunten in combinatie met zitbanken.

De objecten (staalconstructies van anderhalve meter hoog) zijn bezinnen, verwonderen en verbinden genoemd en worden voorzien van teksten die linken naar religie en spiritualiteit. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling om bij het werk verwonderen de tekst ‘het begin van ons geluk ligt in het begrijpen dat een leven zonder verwondering niet waard is om geleefd te worden’ te plaatsen. Het plankenpad zal zich straks bevinden tussen globaal de Dommel en de Konijnshoolsedreef. Via die straat moet het pad ook bereikbaar zal zijn.

Versterking centrum

Boxtel mikt met de verdere ontwikkeling van het stadslandgoed ook op versterking van het centrum. En hoopt met name dat toeristen het interessant genoeg vinden hun verblijf in Boxtel te verlengen en via het park ook een bezoek te brengen aan het centrum zelf.

Het was aanvankelijk de bedoeling het karwei nog dit jaar af te ronden. Dat is echter verschoven naar voorjaar 2020. Naast het plankenpad komt er aan de kant van de Prins Hendrikstraat onder meer bloemrijk grasland met grazende dieren en worden er aan de Parallelweg Zuid parkeerplaatsen aangelegd. Ook worden er 100.000 bloembollen geplant en 3000 vaste planten om de biodiversiteit te verbeteren en het landgoed kleur te geven. Het plan kost totaal 550.000 euro.