Han Looijen (l), Domien Korndörffer (m) en Henk van Roosmalen (r) bekijken hoe stevig de plaquette nu staat bij de Piet van der Leebrug in Sint-Michielsgestel.
Volledig scherm
Han Looijen (l), Domien Korndörffer (m) en Henk van Roosmalen (r) bekijken hoe stevig de plaquette nu staat bij de Piet van der Leebrug in Sint-Michielsgestel. © Domien van der Meijden

Plaquette bommenwerper weer bij Piet van der Leebrug

SINT-MICHIELSGESTEL - De plaquette van het nieuwe oorlogsmonument bij de Piet van der Leebrug staat weer fier in het landschap naast De Dommel. Henk van Roosmalen van Gestel Events, burgemeester Han Looijen en Domien Korndörffer (ambtenaar Gestel) waren samen bij de herplaatsing van het monument.

Het nieuwe oorlogsmonument is op 19 september onthuld, bij de Piet van der Leebrug bij de Dommel. Niet lang daarna werd begin november 2019 de plaquette gestolen. Nadat burgemeester Han Looijen aangifte van diefstal had gedaan, dook de plaquette weer op in een sloot nabij de Piet van der Leebrug.

Quote

Ik heb aparte schroeven gebruikt om het weer vast te zetten, hopelijk blijft het nu staan

Henk van Roosmalen, Gestel Events

Henk van Roosmalen van Gestel Events ontfermde zich over het kleinood. ,,Ik heb het weer schoon gemaakt. De goede coating zit er op, zodat de afbeeldingen en tekst niet kunnen verdwijnen door vocht. En ik heb aparte schroeven gebruikt om het weer vast te zetten. Hopelijk blijft het nu staan waar het hoort, vlakbij de plek waar in de oorlog een Stirling IV neerstortte met de bemanning.”

Han Looijen is ook blij dat de herinnering aan de oorlog weer op zijn plek staat. Want ook hij vindt het belangrijk dat Gestel stil blijft staan bij belangrijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Na neerstorten vliegtuig nog meer slachtoffers

Het monumentje eert de bemanning van een bommenwerper die in 1944 nabij de Bleeke neerstortte. De complete bemanning van de Short Stirling IV, acht inzittenden, kwam daarbij om het leven. Later vielen nog een paar burgerslachtoffers, door een granaat die uit het vliegtuigwrak was meegenomen en ontplofte. 

Carolyn Dimond-Davis heeft 75 jaar na dato in september 2019 in Sint-Michielsgestel alsnog een monument onthuld voor de vliegtuigbemanning van een bommenwerper Short Stirling IV die op 19 september 1944 nabij de Bleeke in Gestel neerstortte. Haar vader ‘Dave’ was een van de acht gesneuvelden.

Moeder Carolyn was in verwachting 

Moeder Eileen was nog in verwachting van Carolyn toen vader Dave, 21 jaar oud, bij Gestel neerstortte met de Short Stirling die Arnhem moest bevoorraden tijdens Market Garden. Dochter Carolyn onthulde vorig jaar bij de Piet van der Lee-Brug een maquette met de namen van de bemanning. Burgemeester Han Looijen daarover: ,,Uw vader gaf het ultieme voor onze vrijheid: zijn leven. Dat moeten wij altijd blijven herinneren en herdenken.”

Resten van vliegtuig in Meander te kijk

Carolyn Davis was met haar man Paul en zoon Matthew in Gestel om de herdenking bij te wonen. Eerst in de Meander, waar Henk van Roosmalen van Gestel Events de historie nog eens duidde. Ook is daar een glazen kast ingericht. Thijs Hellings van de Planehunters uit België heeft daar resten van het vliegtuig te kijk gezet. ,,Dat hebben we op de Bleeke opgegraven.”