Volledig scherm
Han Looijen wil het BIN-netwerk weer vlot trekken. © Jan Zandee

Politie wordt leeggezogen, maar veiligheid inwoners Gestel is nieuwe burgemeester Han Looijen veel waard

SINT-MICHIELSGESTEL - Het steekt burgemeester Han Looijen dat het Buurt Informatie Netwerk in Sint-Michielsgestel, dat zijn de extra ogen en oren van burgers voor de politie in de gemeente, niet naar behoren kan functioneren. ,,We zoeken naar nieuwe manieren om dit waardevolle systeem toch overeind te houden.”

Hij laat er geen twijfel over bestaan. Burgemeester Han Looijen van de gemeente Sint-Michielsgestel onderkent het belang van een Buurt Informatie Netwerk, waarbij Whatsapp-groepen van burgers elkaar én de politie op de hoogte houden van duistere figuren in de wijken en zaken die het daglicht wellicht niet verdragen.

Quote

Het is wat het is. Landelijk wordt de politie leeggezo­gen voor allerlei klussen

Han Looijen, Burgemeester Sint-Michielsgestel

,,Maar het is wat het is. Landelijk wordt de politie zo leeggezogen voor allerlei klussen. Denk aan de inzet voor boerenprotesten, denk aan de veiligheid van advocaten na de moord op een van hen. Wijkagenten moeten ook volop meedoen binnen de ME. Ze hebben geen tijd meer voor het BIN-netwerk. En dat steekt ook hen zeer. Dus functioneert het BIN-netwerk niet zoals we willen. Dat is jammer.” 

Volgende maand nieuwe gesprekken

Looijen vervolgt: ,,Want het is waardevol. Ik ga volgende maand weer gesprekken voeren met de politie en de BIN-coördinatoren. Er zijn elf van die coördinatoren. We kijken of we op een andere leest verder kunnen om zo de (preventieve) veiligheid in de wijken te verbeteren.”

Voorstander algeheel vuurwerkverbod

Veiligheid is een van de belangrijke taken in de portefeuille van burgemeester Han Looijen. Zo vindt hij ook wat van de landelijke discussie over het afschaffen van vuurwerk met oud en nieuw. ,,Ik weet dat het rigoureus is. Maar ik ben voorstander van een algeheel verbod op vuurwerk. Het is niet meer van deze tijd. En alleen het ‘ergste vuurwerk’ afschaffen dat werkt niet. Maar dan moeten we dat wel landelijk regelen. Overal dezelfde regels. Dan werkt het.” 

Volledig scherm
Han Looijen. © Jan Zandee

En dan kun je er nóg voor kiezen om per plaats door professionelen een vuurwerkshow te houden op een centrale plek. ,,Dat kan ook heel gezellig zijn. Samenkomen op een centrale plek, een glühwijntje drinken en samen kijken naar het vuurwerk.”

Bananendozen nog niet allemaal uitgepakt

Han Looijen is ondertussen een half jaar burgemeester en is onlangs verhuisd naar zijn nieuwe woning in Sint-Michielsgestel. ,,Heel fijn. Niet meer op en neer over die drukke A2 naar Zaltbommel. Er staan nog wel wat bananendozen vol spullen in huis. Maar we zijn gesetteld. De kinderen slapen prima en ook onze hond doet het goed. Ik kan nu op de fiets naar het werk. Ik moet nog wel letten op een nat zadel. Want dat is niet goed voor je pak”, grapt hij met een natte broek. En dan verder: ,,Het is nu wel veel gemakkelijker om dicht bij de bevolking te staan, nu je deel uitmaakt van de gemeenschap.”

Sturen op duidelijkheid, mensen niet aan het lijntje houden

Looijen is een bestuurder die graag acteert op duidelijkheid voor de bevolking. En die zaken draagt hij ook graag uit bij het college en de gemeenteraad. ,,Ik hou er niet van om mensen aan het lijntje te houden. Mensen vertellen dat iets niet kan, dat is misschien lastig. Maar het schept wel duidelijkheid. Besluiten nemen is vaak ook de moed tonen dat te doen. En die duidelijkheid zou ik ook willen bieden op het vlak van burgerinitiatieven.”

Mooie burgerinitiatieven ‘water geven’

Volgens Looijen betekent dat dan het volgende: ,,Als er onder de bevolking mooie, waardevolle initiatieven ontstaan, dan moet je die de kans geven om te laten groeien. Die moet je niet snoeien, maar water geven. Met andere woorden: de kans geven om het uit te voeren. En dat betekent dat mooie plannen dan niet in de gemeenteraad door de wethouder verdedigd moeten worden op aanvallen van de politiek. Iets wat blauw is moet de raad dan niet meer groen willen hebben. Of omgekeerd.”