Een artist impression van de nieuwe woonwijk Heem van Selis, waar de 'Laan van Selis' komt.
Volledig scherm
Een artist impression van de nieuwe woonwijk Heem van Selis, waar de 'Laan van Selis' komt. © Van Wanrooij

Primeur in Boxtel: eerste straatnaam die begint met ‘Laan van...’ is een feit

BOXTEL - Gebruikelijk is het niet in Boxtel. Een straatnaam met de opbouw ‘Laan van...’. Toch krijgt het dorp er binnenkort een. Het gemeentebestuur heeft namelijk ingestemd met de naam ‘Laan van Selis’. Voor de doorgaande weg door de nieuwe woonwijk Heem van Selis aan de noordkant van Boxtel.

In eerste instantie werd nog gedacht aan de naam ‘Dassenburcht’ voor de weg waar langs de komende jaren een kleine vijfhonderd woningen gebouwd worden. Op verzoek van de projectontwikkelaar, die Laan van Selis in de plannenmakerij al enige tijd hanteerde, ziet het college daar vanaf. ,,Ook omdat er met deze keuze sprake is van een zekere historische context”, aldus B en W.

Quote

Met deze keuze is sprake van een zekere histori­sche context

College B en W

Gouden Rijder

Voor het eerste deel van de wijk, langs de Bosscheweg, is een nieuwe straatnaam nodig. Die is bepaald op Gouden Rijder, een Nederlandse munt uit de zeventiende eeuw. En een naam die aansluit op die van de nabijgelegen wijk, die straatnamen heeft als Dukaat, Florijn en Statendaalder.

‘Marterachtigen’

De verdere uitbreiding is nog niet verkaveld. Wel heeft het gemeentebestuur bepaald dat straks gekozen gaat worden voor straatnamen die een relatie hebben met ‘marterachtigen’. ,,Boommarter, Bunzing, Das, Fret, Hermelijn, Marter, Mink, Steenmarter, Wezel en Otter”, somt het college alvast een aantal mogelijkheden op.