René Dekkers bij zijn pluimveestallen in Sint Oedenrode die gesloopt gaan worden.
Volledig scherm
PREMIUM
René Dekkers bij zijn pluimveestallen in Sint Oedenrode die gesloopt gaan worden. © Jeroen Appels/Van Assendelft Fotografie

René is ‘onzinpoespas’ zat, zoals zoveel boeren

SINT-OEDENRODE - René Dekkers boert al zo'n beetje heel zijn leven, maar nu is hij de strenge regels helemaal beu. De oud-wethouder van Sint-Oedenrode wil zijn stallen inruilen voor nieuwe woningen. Dekkers staat daarmee model voor veel boeren in Meierijstad. ,,Boeren hebben vooral behoefte aan duidelijkheid.” 

René Dekkers bij een van zijn stallen die hij wil slopen om ruimte te maken voor vrijstaande woningen.
Volledig scherm
René Dekkers bij een van zijn stallen die hij wil slopen om ruimte te maken voor vrijstaande woningen. © Robèrt van Lith/BD

René Dekkers wijst naar zijn drie stallen, waar nu nog zo'n 50.000 vleeskuikens in verblijven. ,,Die gaan plat om plaats te maken voor woningen", zegt de oud-wethouder van Sint-Oedenrode. René Dekkers (61) is een van de vele agrariërs in de gemeente Meierijstad die willen stoppen. Van de ruim vijfhonderd agrariërs geven er zeker  tweehonderd binnen tien jaar de brui aan, zo zijn de schattingen. Volgens diezelfde voorspellingen komt daardoor zo'n 500.000 vierkante meter aan veestallen leeg te staan, veruit het meeste in Brabant.  ,,Daarom is het goed dat Meierijstad nu de regels wil versoepelen voor nieuwe bestemmingen van de lege veestallen.” 

  1. Fitter dan fitboy Ronny
    Column

    Fitter dan fitboy Ronny

    Squads. Lunges. Burpees. Het is alweer twee weken geleden dat ik een virtuele sportles volgde. Met Basic Fit’s Ronny vanuit zijn woonkamer als drill instructor. ‘Dit is echt supertof. Gaan we tijdens deze quarantaine elke dag doen!’, zei ik toen nog. Nu, inmiddels veertien dagen later, kan ik niet anders dan constateren dat ik vooral rondjes met de hond en wandelingen van laptop via fornuis naar wasmachine en weer terug gemaakt heb. En dat het weliswaar elke dag joggingbroekendag was, maar dat er verdacht weinig gejogd is.