Volledig scherm
vlnr Gijs Hamers en Henny Knechten © Noor Reigersman

Robots ‘veroveren’ Boxtel: ik snap de bediening nog niet helemaal

BOXTEL - Jong en oud stortte zich zaterdag op virtual reality in de Boxtelse bieb, waar Agrifood Capital het goedbezochte robotfeest ‘Ik en mijn robot’ organiseerde. 

Met een speciale QR-app op haar mobiel scant Estee Paijmans (9) de Virtualiti Tee, een T-shirt met codes. Daardoor krijgt ze de binnenkant van het menselijk lichaam te zien. Darmen, longen. Even met het mobiel draaien en Estee heeft een bloedvat te pakken met voortstuwende bloedcellen. Alsof je een tunnel in wordt gezogen. ,,Wat leuk dit", reageert Estee verrast. 

Angst wegnemen

Zaterdagmiddag hield AgriFood Capital het goedbezochte robotfeest 'Ik en mijn robot' in de bibliotheek van Boxtel, bedoeld voor mensen van ‘8 tot 88'. ,,We zijn nu in bijna alle bibliotheken van Noordoost-Brabant geweest met als doel om de angst voor innovatie bij mensen weg te nemen”, zegt Henny Knechten van AgriFood Capital.  ,,We hopen dat mensen in gesprek gaan met elkaar.” 

Ik snap de bediening nog niet

En dat lukte. De vierjarige Zoey Schellekens en haar grootmoeder Angela Schellekens probeerden samen een wandelende robot te sturen, wat niet meeviel. Telkens als de robot tegen een boekenkast botste, tilde Angela Schellekens het apparaat resoluut op en zette het weer in de goede richting. ,,Heel leuk om te doen, maar ik snap de bediening nog niet helemaal.” 

Netter tekenen misschien

Intussen liet Quinn Rouweler (8) de kleine Ozobot over een tekening lopen, waarbij het robotje de zwarte lijnen volgde die Quinn had getekend en bij de gekleurde streepjes zond Ozobot dienovereenkomstige kleuren uit. Met flikkerlampjes. Toen Ozobot op een wit vlak terechtkwam en verdwaasd rondjes ging draaien, ging Quinn bij zichzelf te rade: ,,Misschien had ik iets netter moeten tekenen.”