Harry Bekkers.
Volledig scherm
Harry Bekkers. © RV

Sint-Oedenrode had een warme plek in het hart van Harry Bekkers

NECROLOGIESINT-OEDENRODE - Wie deel uitmaakt van een gemeenschap dient ook zijn bijdrage te leveren. Dit vond Harry Bekkers vanzelfsprekend. Maandag overleed hij aan de gevolgen van het coronavirus.

Rooi had een warme plek in zijn hart. Naast veertig jaar drukke werkzaamheden rond Bekkers Adviesbureau, leverde hij zowel maatschappelijk, cultureel als politiek een groot aandeel in de Rooise samenleving. ‘Afspraak is afspraak’ was zijn motto en hij rustte niet voordat afspraken overzichtelijk op papier stonden. Hij was een innemend man, had een duidelijke mening en was niet bang om in discussie te gaan. Rond 1970 richtte Bekkers mede de Stichting Jeugd- en Jongerenraad op. Deze vormde de overkoepeling van vele jeugdclubs en jeugdverenigingen waaronder scouting, jeugdcarnaval en jongerenclubs in het centrum en de kerkdorpen. Zijn drijfveer was: ontmoeting en ontplooiing van kinderen en jongeren in een gezonde omgeving.

Liberaal

Tijdens twintig jaar voorzitterschap van VVD Sint-Oedenrode bleek Bekkers een echte liberaal. Dat kenmerkte zich door positiviteit en het benadrukken van eigen verantwoordelijkheden. ‘Niks afschuiven op een ander’, vond hij. Zijn streven was om van de VVD een club te maken die er toe doet, waar serieus naar geluisterd wordt. Ook in aanloop naar de gemeente Meierijstad vervulde Bekkers een belangrijke verbindende rol om de lokale afdelingen te koppelen tot één VVD Meierijstad. Voor zijn vrijwillige betrokkenheid ontving hij de hoogst mogelijke waardering: de Thorbeckepenning.

Volledig scherm
© Thinkstock

Verder was Bekkers ook op cultureel gebied zeer actief. Mede door zijn vasthoudendheid bezit Sint-Oedenrode verschillende kunstwerken. Als penningmeester van het Roois Cultureel Erfgoed bewaakte en promootte hij het Roois erfgoed. Zijn brede netwerk, financiële kennis en praktisch inzicht hielpen het RCE om als een waakhond te fungeren over Roois cultuurbezit. Naast zakelijk en financieel advies aan verenigingen benutten ondernemers zijn kunde bij fusies en bedrijfsovernames.

Verschillende mkb’ers begeleidde hij bij de groei van hun bedrijf tot aan hun pensioen. Deze bakkerszoon uit Nijnsel had een brede belangstelling voor de wereld om hem heen en voor Rooi in het bijzonder. Zaterdag 4 april is het afscheid in besloten kring.

  1. Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’
    PREMIUM

    Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’

    BOXTEL - Het klopt dat er in Boxtel amper gebouwd wordt, terwijl de plannen voor meer dan duizend huizen op de plank liggen. Alleen in Rucphen en Moerdijk wordt op dit moment minder gebouwd. Maar dat is slechts een momentopname, zegt het gemeentebestuur. Want let op, voegt het college eraan toe: ‘Volgend jaar staan we veel hoger op de provinciale ranglijsten’. Partijen zijn er niet gerust op.