Steeds meer huurders raken in de knel door corona
SCHIJNDEL/BOXTEL - Daar zit je dan vanwege de coronacrisis, zonder werk of zonder klussen. Dan kan het betalen van de huur van je woning nog wel eens een probleem opleveren. Steeds vaker melden huurders in deze regio zich bij hun woningcorporatie met betalingsproblemen.
Onvoldoende geld op de rekening om de huur nog te betalen. Dit geldt voor steeds meer bewoners van sociale huurwoningen in deze regio, de aantallen lopen in de tientallen. Landelijk geldt dat ruim 8600 huurders moeite hebben met de rekening, bleek onlangs uit een peiling. En maar liefst ruim 360.000 hurende huishoudens (16 procent) zien hun inkomsten onzeker worden vanwege de coronacrisis.
Bij Woonveste - een corporatie met zo’n 5500 woningen in onder meer de gemeenten Den Bosch, Heusden en Haaren - gaat het om ruim tachtig huurders. ,,Met die mensen gaan we in gesprek", aldus een woordvoerster. ,,Soms spreken we af dat iemand de huur pas hoeft te betalen als het vakantiegeld binnen is, of als de aangevraagde uitkering is uitbetaald. Ook zijn we soepeler met het afsluiten van betalingsregelingen, of spreken we een langere doorlooptijd af.”
Regeling met 21 huurders
Ook bij JOOST - met 7100 huurwoningen in onder meer Boxtel, Den Bosch, Haaren en Sint-Michielsgestel - gaat het om enkele tientallen huurders die betalingsproblemen hebben. ,,Met 21 huurders troffen we een betalingsregeling", aldus een woordvoerster. ,,Dat geldt ook voor twee huurders van bedrijfspanden.”
En bij Woonmeij, dat ruim 5100 woningen in vooral de gemeenten Meierijstad en Sint-Michielsgestel verhuurt, werd met 12 huurders een betalingsregeling getroffen. ,,Dit houdt in dat de huurder de achterstand in termijnen kan terugbetalen, variërend van 6 tot 12 maanden", aldus bestuurder Mark Wonders. Hij vindt het aantal reuze meevallen. ,,Maar laten we vooral niet te vroeg juichen, het aantal kan de komende maanden nog oplopen.”
‘Veel minder uitgaven nu’
Voorzitter Hans Wolven van de huurdersvereniging bij Woonmeij denkt te weten waarom het aantal huurders met betalingsproblemen nog meevalt. ,,Veel huurders hebben een vaste baan of zitten in de bijstand, dan verandert er weinig aan de inkomsten. Daarnaast heb je in deze coronatijd vaak veel minder uitgaven, er is immers weinig om het aan uit te geven. Er zijn bijvoorbeeld geen festivals en de restaurants en kroegen zijn al maanden dicht.” Wonders sluit zich daarbij aan: ,,Mensen hebben minder te doen, dus minder te besteden.”
Toch een lichte huurverhoging
Ondanks de coronacrisis, kozen ook JOOST, Woonmeij en Woonveste voor een lichte huurverhoging van maximaal 2,6 procent. Alleen Woonveste besloot deze verhoging vanwege de coronacrisis niet per 1 juli, maar pas per 1 oktober door te voeren. ,,Normaal geldt de huurverhoging voor één jaar, nu slechts voor de periode vanaf 1 oktober 2020 tot 1 juli 2021. Hierdoor komen wij onze huurders financieel tegemoet.”
Huurverhoging wél per 1 juli
JOOST en Woonmeij voeren de verhoging dus al wel per 1 juli in. ,,De jaarlijkse huurverhoging is een van de weinige mogelijkheden die wij kunnen gebruiken om de lange-termijn-ambities, zoals nieuwbouw, verduurzaming en betaalbaarheid, waar te maken", zegt Wonders van Woonmeij. ,,Bovendien liggen de huren in ons gebied gemiddeld bijna tien euro lager dan gemiddeld in Nederland.”
Wolven kan zich vinden in de huurverhoging. ,,Iedereen wil graag voor niets wonen, maar dat is niet reëel. We willen ook graag dat onze woningen goed blijven. Ook dat kost geld.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMoverzicht Amateurvoetbal
De uitslagen, doelpuntenmakers en wedstrijdverslagen van de nacompetitie van het zondagvoetbal
's-Hertogenbosch -
PREMIUM
De Brabantse tropenjaren van The Champ, altijd in maatpak en bordeelsluipers: ‘Hij botste nogal met ons’
Hij is nu vooral bekend van zijn wilde Afrikaanse avonturen en opmerkelijke filmpjes in gebrekkig Engels. Maar óók als beginnend trainer was The Champ al een aparte vogel, licht ontvlambaar en ontzettend gek op zichzelf én vrouwelijk schoon. Een terugblik op de Brabantse tropenjaren van Pieter de Jongh (52). ,,Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.”Schijndel -
PREMIUM
Trinitas ziet doek vallen in tweede klasse: ‘Niet aan onze verwachting voldaan’
Het was een middag om snel te vergeten voor Trinitas, dat met 0-3 verloor van Wilhelmina Boys. De uitschakeling in de nacompetitie betekent dat de club uit Oisterwijk na één jaar tweede klasse volgend seizoen weer gaat uitkomen in de derde klasse.Oisterwijk -
24
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Oirschot moet weer bruisen, meer geld voor cultuursector
Oirschot -
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
Bewoners klagen over inrichting Albinonistraat: ‘Volstrekt afhankelijk van de willekeur van ambtenaren’
BOXTEL - Meer dan vijf jaar duurde het voor het bouwplan aan de Albinonistraat in Boxtel groen licht kreeg. Omwonenden voelden zich door de gemeente als zeurkousen weggezet. Een jaar verder klagen de omwonenden nog steeds steen en been, maar dan over de inrichting van hun straat.Boxtel