Alaparadain  Best.
Volledig scherm
Alaparadain Best. © Jean Pierre Reijnen/DCI media

Stichting achter Alaparada Best in surseance

BEST - Stichting Festival Best, organisator van straatfestival Alaparada, heeft uitstel van betaling gekregen. De stichting heeft dit aangevraagd op dringend advies van de gemeenteraad van Best. Het festival zit met een tekort van 195.000 euro, waardoor leveranciers niet kunnen worden betaald.

De rechtbank heeft Jaap van der Meer van Turnaround Advocaten in Best aangesteld als curator in de surseance. Hij moet onderzoeken wat er mis is gegaan met de begroting van het driedaagse straatfeest in augustus vorig jaar ter ere van het 200-jarig bestaan van Best als gemeente.

Dure artiesten

Best gaf een subsidie van 200.000 euro voor het festival, de horeca droeg ook ruim twee ton bij. Met nog wat andere posten kwam het totaal aan inkomsten op 518.583 euro. Maar de uitgaven vielen met 714.048 euro veel hoger uit. De organisatoren hadden veel dure artiesten geboekt, zoals Di-Rect en Racoon. Ook ging veel geld naar zaken als beveiliging, tenten en podia.

Het college van Best wilde alsnog een bedrag van 100.000 euro geven om daarmee openstaande rekeningen van leveranciers te betalen. Maar de gemeenteraad ging daar in de vergadering van 16 december niet mee akkoord. 

In een amendement, ingediend door VVD-fractievoorzitter John Verheijen en zijn PvdA-collega Rob Vader, werd een onafhankelijk onderzoek gevraagd naar naar de bedrijfsvoering van de stichting. Ook moet de toezichthoudende rol van het college van burgemeester en wethouders tegen het licht worden gehouden.

Niet correct

Bestuursleden hebben zichzelf betaald voor hun werk, zei bestuurslid Jan van de Ven tijdens een debat met raadsleden. Zij beschouwden zichzelf niet als vrijwilliger, maar als organisator. Dat geld moet teruggestort worden, vindt de raad. ‘Het is niet correct dat organisatoren zichzelf wel hebben uitbetaald, terwijl derden niet kunnen worden uitbetaald', schreven Verheijen en Vader in een toelichting op hun amendement.

Pas na het onderzoek van de curator wil de raad verder praten over het toekennen van extra subsidie van een ton. Dat dekt niet het hele tekort, maar de resterende 95.000 euro moet worden gezien als ‘ondernemersrisico’, vindt het college.