Van festivals naar kerk: ‘Dakhazen’ leggen nu zonnepanelen in Schijndel
SCHIJNDEL - Sjoerd van Berkel is normaal gesproken steigerbouwer op festivals als Tomorrowland en Rock Werchter. Nu legt hij samen met collega's zonnepanelen op het dak van de Boschwegse kerk in ‘zijn’ Schijndel. ,,We vallen echt niet van het dak hoor.”
Het ziet er indrukwekkend uit. Als ware koorddansers werken Sjoerd van Berkel (31) uit Schijndel en collega's van het Eerselse bedrijf Gigant International BV op het dak van de voormalige Boschwegse kerk in Schijndel. Ze lopen over een rails van nog geen 20 centimeter breed.
‘Normaal gesproken bouwen we podia’
En dan ook nog eens met zonnepanelen van 1,70 meter bij 1 meter en 15 kilo zwaar op hun schouders. ,,Wij zijn het gewend hoor om op hoogte te werken", zegt projectmanager Van Berkel. Het woord hoogtevrees komt in zijn vocabulaire niet voor. ,,Normaal gesproken bouwen we podia op festivals als Rock Werchter, Tomorrowland of Dominator.”
Maar in coronatijd is ook voor zijn werkgever alles anders. ,,Ons werk kwam stil te liggen door het coronavirus. Festivals mogen voorlopig niet meer doorgaan. Het zijn zware tijden, ook voor ons. Daarom zijn we nu ons werk aan het verleggen richting de bouw. Zo hadden we ook klussen bij het Ecodorp in Boekel en de Technische Universiteit in Eindhoven.”
‘Het zijn echte dakhazen’
Het contact met projectontwikkelaar Jeroen Bestebreurtje van Abeco, die de Boschwegse kerk verbouwt tot 35 wooneenheden voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking, was snel gelegd. ,,In het verleden legde ik ook zonnepanelen.”
Bestebreurtje is blij met de steigerbouwers van Gigant. ,,Het zijn echte dakhazen. Ze doen fantastisch werk”, zegt hij. De eerste 131 zonnepanelen zijn al gelegd. Na de bouwvak volgen nog eens zo'n 230 van die grote panelen op het dak. Gigant verwijdert ook de dakpannen. De zonnepanelen komen niet op de dakpannen te liggen, zoals vaak het geval is, maar óp het dak. ,,Het is een dak-in-dakconstructie", aldus Bestebreurtje. ,,Dit ziet er veel beter uit. Vandaar ook dat de monumentencommissie positief was over onze plannen.”
‘Er kan écht niets gebeuren’
De zonnepanelen zorgen straks voor zo'n 70 procent van de energievoorziening in de kerk én in de acht patiowoningen die in de pastorietuin verrijzen. ,,En in een goede zomer kan het wel oplopen tot 90 procent”, aldus Bestebreurtje.
Sjoerd van Berkel en zijn collega's krijgen in Schijndel geregeld duimpjes van voorbijgangers die hen aan het werk zien op zeker 15 meter hoogte. Het mag er dan best gevaarlijk uitzien, Van Berkel benadrukt dat alles volkomen veilig is. ,,We vallen echt niet van het dak hoor. We zitten gezekerd en we hebben een reling aan de rand van het dak gebouwd van zeker anderhalve meter hoog. En de steiger staat verankerd aan de gevel. Er kan écht niets gebeuren.”
De verbouwing van de voormalige kerk ligt goed op schema, zegt Bestebreurtje. ,,Ergens halverwege volgend jaar is alles klaar.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMderde klasse D
Unitas’59 laat kans op lijfsbehoud glippen, Wilhelmina Boys mag zich opmaken voor toetje
Best -
PREMIUM13
Energiemarkt verandert: ‘Juiste moment om over te stappen heeft met je persoonlijkheid te maken’
Dalende energieprijzen, een hogere opzegboete per 1 juni en na lange tijd bieden energieleveranciers weer vaste contracten aan. De energiemarkt verandert, maar wat is nu wijsheid om te doen? Voor meerdere jaren een vast contract tekenen, of toch even wachten in de hoop dat de prijzen nog verder dalen? Twee experts geven hun advies. ,,Momenteel heb je nog niet heel veel keuze in energiecontracten, maar ik verwacht dat dit vanaf 1 juni wel komt.” -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Man (25) rijdt met gemiddelde snelheid van 199 kilometer per uur over A2 bij Boxtel
BOXTEL - De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs van een 25-jarige Bosschenaar ingevorderd nadat hij met een gemiddelde snelheid van 199 kilometer per uur over de A2 bij Boxtel reed.Boxtel -
PREMIUM5
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
PREMIUM
Brabant leert Den Haag met 100 jaar oud boek lesje over carnaval: ‘Verplaatsen? Serieus!?’
Boxtel -
-
-
PREMIUM
Rowin Caron maakt naam op de KLM Open: ‘Mooi dat Joost onder de indruk was van mijn spel’
In alle anonimiteit probeert Rowin Caron al jaren om in Amerika vaste voet aan de grond te krijgen in één van de grote golfcompetities. Eén keer per jaar komt de Oosterhouter over om het KLM Open te spelen. Tot ieders verbazing ging hij er nog bijna met de zege vandoor ook.Cromvoirt -
PREMIUMmet video
Ronaldo? Simons? Nee, Jelt (13) uit Boxtel maakt een werelddoelpunt: ‘Ik geloof dat dit wel mijn mooiste is’
BOXTEL - Je verwacht het van zijn favorieten Cristiano Ronaldo of Xavi Simons. Maar de fabelachtige hakbal waarmee Jelt van Pinxteren (13) van ODC uit Boxtel scoorde, is verkozen tot voetbalmoment van het jaar. ,,Die van mij stak er wel bovenuit.”Boxtel