Verdringt de klimaugurk straks het Schijndelse bintje of Hollandse prei?
SCHIJNDEL - Zijn exotische gewassen in voedselbossen een bedreiging voor hun omgeving? Ja, zegt een kritisch rapport. Nee, zegt Wouter van Eck van het voedselbos in Schijndel. ,,Ik vind het rapport een beetje slordig, het is niet volledig.”
Delen per e-mail
Omwonenden en landeigenaren in de buurt van het voedselbos in Schijndel hoeven niet bang te zijn dat exotische vruchtbomen en eetbare planten hun tuinen of landschappen overwoekeren. Of dat de biodiversiteit in gevaar komt. Die stellige overtuiging heeft voorzitter Wouter van Eck van de stichting Voedselbosbouw Nederland, die in Schijndel een groot voedselbos van in totaal twintig hectare aanlegt.
Het Schijndelse productievoedselbos is het grootste van Nederland, zelfs van Europa, maar wordt over enkele jaren geklopt door Flevoland, waar een nog groter voedselbos (dertig hectare) komt.
Bijna negentig voedselbossen
Wouter van Eck reageert op een kritisch rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), dat de Radboud Universiteit onderzoek liet doen naar de effecten van voedselbosbouw. De overheidsdienst vond zo'n onderzoek nodig omdat er steeds meer voedselbossen van de grond komen, inmiddels al bijna negentig in het land.
Volgens het rapport wijst onderzoek in veertien voedselbossen uit dat meer dan tachtig procent van de gewassen in voedselbossen uitheems is. En dat meerdere soorten kunnen verwilderen en dan een negatief effect hebben op de biodiversiteit. De inheemse Nederlandse gewassen, zoals aardappelen en prei, zouden zo gevaar lopen. Van Eck wuift de kritiek weg. ,,Ik vind het rapport een beetje slordig, het is niet volledig.”
Maar bedenk dat appels en walnoten ook exoten zijn
Wouter van Eck staat bekend als de grote animator achter voedselbossen. Hij exploiteert al langere tijd een kleiner voedselbos in zijn woonplaats Groesbeek en deed veel onderzoek naar voedselbosbouw, waarbij eetbare gewassen worden geteeld. In Schijndel wil Van Eck laten zien dat de combinatie van landbouw en natuur op grote schaal mogelijk is.
Volgens Van Eck vergelijkt de NVWA letterlijk appels met peren: ,,Bijna alles wordt onder exoten geschaard. Maar bedenk dat appels en walnoten ook exoten zijn, ook die komen van origine uit een ander gebied.”
Japanse kamerfoelie
Het rapport vermeldt twaalf uitheemse plantensoorten die een ‘hoog risico’ zouden vormen voor de inheemse natuur. Dat zijn onder meer de klimaugurk, de dwergmispel en de Japanse kamperfoelie. Van Eck stelt dat het merendeel hiervan ten onrechte is aangemerkt als ‘potentieel invasief'. ,,In meerdere gevallen is de conclusie getrokken op basis van ervaringen in een heel ander klimaat.”
Van Eck geeft wel toe dat drie soorten kunnen woekeren: de rimpelroos kan dat doen in duingebieden, de appelbes in laagveengebieden en de Amerikaanse blauwe bes in hoogveenreservaten. ,,Die zijn geen van drieën te vinden in Schijndel.”
De NVWA geeft toe dat het ‘percentage aangeplante exoten op zich niet zo relevant is'. ,,Maar de aanbeveling om af te zien van aanplant van rimpelroos, appelbes en trosbosbes in de buurt van gevoelige gebieden ondersteunen wij", aldus een woordvoerder.
Verder in het nieuws
-
Auto onder carport door brand verwoest in Schijndel
SCHIJNDEL - Een auto onder een carport bij een woning aan de Europalaan in Schijndel is in de nacht van zaterdag op zondag verwoest door een brand. -
Het dorp van... Jos Denissen: ‘Haaren is een dapper Gallisch dorpje’
HAAREN - Elk dorp kent ze: mensen die iets bijzonders doen voor de gemeenschap. In hun werk, hobby of als vrijwilliger. Deze week: Jos Denissen. -
PREMIUM
Nieuwe burgemeester Boxtel: ‘Of ik lef heb? Ik ben in ieder geval niet bang’
BOXTEL - Hij staat aan de vooravond van zijn vijfentwintigste verhuizing. Niet dat Ronald van Meygaarden dat erg vindt. Hij krijgt er iets moois voor terug: burgemeester zijn van Boxtel. -
PREMIUM
Vondsten stokoud klooster Barbaradal tussen Den Dungen en Den Bosch nu veilig in Groot Tuighuis
DEN DUNGEN/DEN BOSCH - Bijzondere vondsten uit de jaren zestig van klooster Barbaradal op Eikendonk tussen Den Dungen en Den Bosch hebben nu een veilige haven gekregen in het Groot Tuighuis. De menselijke schedels en botten, glas-in-loodglas van het oude klooster en heiligenbeeldjes staan nu in Den Bosch te kijk. -
Bestelbus schept fietser op rotonde Boxtel
BOXTEL - Op de rotonde aan de Bosscheweg in Boxtel heeft vrijdagmiddag een verkeersongeval plaatsgevonden. Een bestelbus botste tegen een fietser aan.
-
PREMIUM
Tranen bij personeel 't Dommeltje na hevige brand: 'Vreselijk. Het is allemaal verloren’
BOXTEL - Tranen bij het personeel en veel emoties bij boer John van Hal en zijn vrouw Hanny van boerderij 't Dommeltje. Het grote levenswerk waar het agrarische paar vele jaren veel liefde en zweet in gestoken had op Hoog Munsel in Boxtel, en dat ook een koeienstal met levende have heeft, ging vrijdagochtend in vlammen op. Niemand raakte gewond. -
PREMIUM
Wandelen langs kerststallen is hip: ‘De ideeën worden wilder, de uitvoeringen uitbundiger en groter’
LIEMPDE - Liempde heeft de allergrootste, Berlicum en Den Bosch doen het ook al een paar jaar en Den Dungen krijgt er eentje. Kerststallenroutes zijn populair in de regio. -
Terras Brasserie Thuys volgens overbuurman twee centimeter te hoog. Eigenaar: ‘Waar gáát dit over’
SINT-MICHIELSGESTEL - De sokkel bij de Gestelse Toren, het terrasdeel van Brasserie Thuys - op gemeenteterrein - is twee tot vier centimeter te hoog. Overbuurman Hein Berkelmans tekende daartegen bezwaar aan, zag dat echter afgewezen. In een hoorzitting boog de bezwaarschriftencommissie zich over de zaak.