Werk aan riool levert nieuwe trekpleister op tussen Middelrode en Berlicum
MIDDELRODE/BERLICUM - Een kweekvijver voor speciale karpers, een speelweide voor kinderen, zitjes voor ouderen in een fraai aangelegd parkje én een koffie- en theehuis dat nu de naam Koekkoek draagt. Een paar jaar geleden waren dat nog wat vage ideeën van twee burgerinitiatieven. Maar nu zijn ze uitgevoerd. In alle stilte, door corona geen openingsfeestje, zijn beiden initiatieven in bedrijf aan de Milrooijseweg tussen Berlicum en Middelrode.
Delen per e-mail
De laatste maanden stonden wat straten in Middelrode op zijn kop. Er werd een nieuw riool gelegd en wel zo dat vies rioolwater werd gescheiden van schoon regenwater: twee verschillende rioolsystemen. Dit zogenaamde afkoppelen gebeurde met plannen voor een aparte waterberging. En die kwam aan de Milrooijseweg te liggen op een braakliggend terrein.
Karpers
Jesse Feuerriegel haakte aan. In die nieuwe vijver kon hij mooie karpers kweken voor zijn bedrijf. Hij verkoopt die karpers onder meer aan visverenigingen. Inmiddels zijn er meer dan honderd jonge karpers uitgezet in de vijver. Je mag er niet gaan vissen voor je plezier. De karpers zijn van Feuerriegel.
Tekst loopt door onder de foto
Rond de vijver was plek voor het tweede initiatief. Dat van Wendy van den Hanenberg en Marloes Mutsaars. ,,We droomden er al een paar jaar van om een mooi koffie- en theehuis op te zetten. We kennen elkaar van de basisschool waar onze kinderen zitten: de Parel. Het klikte goed en dus zijn we gaan samenwerken”, vertelt Van den Hanenberg.
Eigen label: Gluk
Marloes Mutsaars en Wendy van den Hanenberg doken een paar jaar terug al in de wereld van de thee. Ze begonnen een eigen label: Gluk. Op internet en in de schuur ontstond een klein handeltje. Er kwamen ook koffieproducten bij en toebehoren voor thee en koffie.
,,Dat hebben we nu in ons koffie- en theehuis Koekkoek ook allemaal bij elkaar gebracht. We mogen door corona nog geen terras open hebben. Ook binnen mag er nog niemand zitten. Maar op zonnige dagen halen mensen uit Berlicum en Middelrode hier hun producten. En in het parkje op de bankjes drinken ze dan samen een bakkie. Heel gezellig is het al. We hebben er geen reclame voor gemaakt. Maar iedereen weet ons al goed te vinden. Zeker op zonnige dagen.”
Regionale economie
De dames vullen hun etalage ook met koek, gebak en allerlei lekkers. ,,Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken bij een fabriekje in Maaskant, waar ze allerlei dingen bakken. Daar nemen wij spullen van af. Maar ook een taartenbedrijf uit Berlicum levert banket. Zo leggen we regionaal verbanden om de lokale economie extra te stimuleren.”
Toen de vijver een paar weken geleden nog vol ijs lag, wilden buurtbewoners er graag gaan schaatsen. Van den Hanenberg en Mutsaars willen daar nog wel eens met de gemeente over praten hoe dat dan moet. Want het werd toen niet toegestaan. ,,Toch zou dat erg gezellig zijn in koude perioden. Met op het terras warme chocomel.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Waar blijven die vrouwelijke sterrenchefs?
BOXTEL - ‘Thuis staat meestal de vrouw in de keuken en dekt de man hooguit de tafel. In een restaurant doen we precies het tegenoverstelde. Heel apart eigenlijk’. En dus vraagt chef Ayesta van Hoek, van restaurant de Koetsier in Boxtel, zich ook dit jaar tijdens de uitreiking van de Michelin-sterren weer af: ‘Waar blijven die vrouwelijke sterrenchefs?’ -
PREMIUM
Meest behoefte aan betaalbare koopwoning voor starter in Sint-Michielsgestel
SINT-MICHIELSGESTEL - Bijna de helft van alle starters op de woningmarkt in Sint-Michielsgestel wil graag een betaalbare koopwoning bemachtigen van net iets boven de twee ton. En ongeveer 32 procent zou een huurwoning willen. -
AUTOTEST
Test Dacia Sandero: logisch, praktisch en scherp geprijsd
De Dacia Sandero is misschien wel de slimste nieuwe auto van dit moment: hij biedt meer ruimte en een betere uitrusting voor een lagere aanschafprijs. Bovendien rijdt hij verdienstelijk en is hij voordelig in het gebruik. -
Boxtel en de burgers? Dat kan nog wel een stukkie beter
BOXTEL - Communicatie, participatie en draagvlak moeten de sleutelwoorden zijn van het nieuwe beleid van het nieuwe college van Boxtel. Met het plan een lokale ombudsman aan te stellen. De eerste 'klant' dient zich al aan. -
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting.
-
Paaspop moet grasroosters verwijderen van campingterrein
SCHIJNDEL - Paaspop in Schijndel krijgt geen toestemming om de grasroosters op het campingterrein te laten liggen. De organisatie moet deze plastic roosters verwijderen, anders dreigt de gemeente met een dwangsom. -
PREMIUMGASTOPINIE
‘Ik krijg puistjes van schone schijn bij Vion’
BOXTEL - De clusteruitbraak van coronabesmettingen deze weken bij slachtfabriek Vion in Boxtel is het zoveelste bewijs dat slacht geen toekomst heeft, vindt Jeroen Siebelink. Wat gaat er mis daarbinnen? -
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen.