Volledig scherm
De sociale huurwoningen van Sluitappel Noord in Sint-Oedenrode zijn inmiddels als klaar, maar de afbouw van de wijk is stilgelegd vanwege schadelijke stoffen (PFAS). © Van Assendelft

Wijk in Sint-Oedenrode moet wachten op wegen, schadelijke stoffen leggen werk stil

SINT-OEDENRODE - Bewoners en toekomstige bewoners van de nieuwbouwwijk Rooise Gaard in Sint-Oedenrode moeten voorlopig nog geduld hebben voor de komst van wegen, lantaarnpalen, parkeerhavens en aanplanting. Schadelijke stoffen in de bodem zorgen er voor dat het afbouwen van de wijk moest worden stilgelegd.  

Het gaat om milieuvervuilende stoffen onder de verzamelnaam PFAS: poly- en perfluoralkylstoffen.  In heel het land gelden momenteel strengere PFAS-normen, die veel bouwwerken stilleggen. De gemeente Meierijstad laat via grondmonsters onderzoek doen naar de concentratie van PFAS in het gebied van nieuwbouwwijk Rooise Gaard. ,,De planning was om de afbouw van de wijk naadloos aan te laten sluiten bij de afronding van de woningen. Maar de PFAS-problemen noodzaken ons die planning aan te passen”,  aldus een woordvoerder van Meierijstad. Het laatste deel van Rooise Gaard, fase 4, is inmiddels bijna klaar. Dit gaat om veertig woningen. 

Ook Kienehoef moet wachten 

Meierijstad wacht nu op een nieuw besluit van de regering over de PFAS-norm. ,,De regering kondigde aan begin december met een soepelere norm te komen. Tot die tijd zijn we genoodzaakt pas op de plaats te maken.” 

Ook de aanbesteding van Kienehoef Klimaatrobuust in Sint-Oedenrode (onder meer het afkoppelen van hemelwater van de riolering) is vanwege PFAS uitgesteld. 

Stikstofnormen 

Meierijstad verwacht daarnaast weinig problemen vanwege strengere stikstofnormen. ,,Meierijstad ligt niet dicht bij Natura 2000-gebieden”, zegt woningbouwregisseur Guido Mertens. ,,Stikstof wordt nog onderzocht, maar voorlopig zijn we hier positief over.”