Volledig scherm
Winne zorgt voor kippenvel én feestvierend publiek tijdens Paaspop © Jaap van der Doelen

Winne houdt de herinnering aan overleden rapper Feis levend op Paaspop

SCHIJNDEL - Het is bloedheet in de Roxy, als Winne het podium op stapt. De zijkanten zijn deels opengetrokken om wat frisse tocht door de tent heen te laten trekken, en de temperatuur zo enigszins handelbaar te houden. De veteraan van de Rotterdamse hiphop krijgt het publiek in eerste instantie moeizaam mee in deze lome omstandigheden, maar weet uiteindelijk kippenvel op de armen van aanwezigen te krijgen.

De matig gevulde tent staat gezellig met elkaar te keuvelen, en enkel de grootste fans vooraan gunnen hem meer dan een half oog. Winne rapt uitstekend; zijn spervuur aan intelligente teksten over emotioneel beladen beats is helder en verstaanbaar, zoals we mogen verwachten van een rapper die al anderhalf decennium tot de Nederlandse top behoort. Daar ligt het allemaal niet aan. Het type raps dat hij laat horen, is echter onlosmakelijk verbonden met dat van een eerdere generatie. Eentje die inmiddels niet meer de hoofdmoot van het het hiphop-publiek vormt.

Wonder

Toch gebeurt er na een klein half uur iets wonderlijks. De tent lijkt steeds minder betrokken bij de onderlinge conversatie te zijn, en richt steeds meer de aandacht op de man die in een Detroit Pistons over het podium wandelt, rappend over zijn leven en wat hem beweegt en motiveert. En precies op het moment dat hij het publiek alsnog in zijn grip krijgt, verschijnt er een gezicht op de smalle gebogen videoschermen die het plafond van de tent illustreren.

Het is het gezicht van Feis, de Rotterdamse rapper die op de ochtend van 1 januari van dit jaar in Rotterdam neergeschoten werd, toen hij een ruzie in een kroeg probeerde te sussen. We horen zijn stem door de zaal heen gaan, want het is 'Dankbaar' het postuum uitgebrachte duet van Winne en Feis dat als volgende nummer gepresenteerd wordt. Het laat niemand onder de aanwezigen onbewogen.

Later in de set zal ook hun samenwerking 'Zegevieren' langskomen, en 'Superman', het duet van Winne en Feis dat de lead single was van het laatste album dat Feis bij leven nog uitgebracht heeft. "We waarderen de steun die we hebben gekregen", vertelt Winne zijn publiek. Het sterkte hen om de tour die hij in eerste instantie uitstelde, alsnog af te ronden. "Ik ben m'n broeder kwijtgeraakt. Maar ik ben blij de tour af te hebben kunnen maken, en dat ik nu het festivalseizoen in kan. Ik put kracht hieruit; deel van mijn rouwproces speelt zich op dit podium af."

Het publiek is ook dankbaar dat met hem te kunnen delen. Als Winne, bijgenaamd 'de generaal' tegen het einde van de show zijn onverwoestbare klassieker 'Geef Acht' laat horen, komen alle in de coulissen rondhangende rappers die eerder of later vandaag optraden het podium op, om met hem mee te springen. Samen vieren zij het leven van Feis, en het talent van de man die zijn herinnering op indrukwekkende wijze levend houdt.

Volledig scherm
Het gezicht van Feis verschijnt boven het publiek tijdens Paaspop © Jaap van der Doelen