In Oss staan energiebomen langs de Weg van de Toekomst.
Volledig scherm
In Oss staan energiebomen langs de Weg van de Toekomst. © Wout van Assendelft

Zonnebomen in Meierijstad: nuttig of ‘peperdure flauwekul’?

SINT-OEDENRODE -  Het kan zo maar dat er later dit jaar energiebomen verschijnen op rotondes in Veghel, Schijndel of Sint-Oedenrode; futuristische ‘bomen’ die stroom opwekken met zon of wind.  

,,De energiebijdrage is nihil, maar het kan wel bijdragen aan een ‘duurzamer’ gedrag  van burgers", stelt wethouder Harry van Rooijen (VVD) van de gemeente Meierijstad. Het college van B en W gaat onderzoek doen naar de haalbaarheid van deze energiebomen nadat een ruime meerderheid van de gemeenteraad akkoord ging met een voorstel van oppositiepartij D66. Het onderzoek gaat vooral over de financiering van de energiebomen. 


Weg van de Toekomst 

De windboom op rotonde Hulsakker- Kaverdonk Heeswijk Dinther. Mogelijk komt er in Veghel, Schijndel of Sint-Oedenrode ook zo'n windboom. Meierijstad gaat de haalbaarheid ervan onderzoeken.
Volledig scherm
De windboom op rotonde Hulsakker- Kaverdonk Heeswijk Dinther. Mogelijk komt er in Veghel, Schijndel of Sint-Oedenrode ook zo'n windboom. Meierijstad gaat de haalbaarheid ervan onderzoeken. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Meierijstad hoeft niet ver te reizen voor dat onderzoek, want in Oss staan al sinds 2013 acht energiebomen van zo'n twaalf meter hoog langs de Weg van de Toekomst. Deze ‘bomen’, die destijds circa 100.000 euro per stuk kostten, moeten bijdragen aan een energieneutrale weg N329. Door de statenfractie van de PVV werden deze energiebomen destijds ‘peperdure flauwekul’ genoemd. Sinds 2016 staan er bij Weg van de Toekomst in Oss ook nog eens zo'n vijftig zonnebloemen, zonnepanelen in de vorm van stengels en blaadjes.    

Eerste windboom van het land

En in Heeswijk-Dinther werd in september vorig jaar de eerste windboom van Nederland geplaatst; een kunstwerk met kleine turbines die door de wind ronddraaien en zo stroom opwekken. Deze windmolen op de rotonde in de Hulsakker moet vier lantaarnpalen van stroom voorzien. 

Voor 1 juli moet het gemeentebestuur van Meierijstad de politiek op de hoogte brengen van het onderzoek naar de haalbaarheid van energiebomen.  

Oss beschikt sinds 2016 ook over zonnebloemen langs de Weg van de Toekomst.
Volledig scherm
Oss beschikt sinds 2016 ook over zonnebloemen langs de Weg van de Toekomst. © Peter van Huijkelom/BD