Volledig scherm
Burgemeester Kees van Rooij in gesprek met de 100-jarige zuster Albertha Bardoel uit Schijndel. © Jeanne Bosmans

Zuster Albertha wilde eigenlijk geen 100 worden, maar geniet wel

SCHIJNDEL - Bezoek en bloemen van burgemeester Kees van Rooij voor zuster Albertha Bardoel, die zaterdag haar 100ste verjaardag vierde in het Sint Jozef-klooster in Schijndel. 

In haar appartement was het een zee van bloemen en felicitatiekaarten. ,,Ze wilde eigenlijk geen 100 jaar worden, maar toen het dichterbij kwam, verheugde ze zich er op”, vertelde medezuster Rita en tevens contactpersoon. 

Geen boerinneke

Zuster Albertha was meteen in geanimeerd gesprek met de burgervader. Vroeger was er nog een jongen die veel belangstelling voor de jarige had, maar zij wilde geen boerinneke worden. ,,Daar was ze ook te klein en te zwak voor”, aldus zuster Rita. 

Zuster Albertha was 26 toen ze voor het kloosterleven koos en gaf als coupeuse les aan diverse scholen. ,,Dat waren naaischolen”, herinnerde zuster Albertha zich. ,,Als kinderen niet konden leren, moesten ze iets anders doen.” Dat was voordat de huishoudscholen kwamen.

 Als Paus met carnaval

Ook was ze in het verleden kosteres in Sint Anthonis waarvoor de jarige een pauselijke onderscheiding ontving, omdat ze zo gedienstig was. ,,En zij is daar tijdens carnaval nog eens Paus geweest, reed ze zwaaiend in een auto door de straten.” Ter illustratie liet zuster Rita een foto zien met een als Paus uitgedoste vrolijk lachende zuster Albertha staande in een auto. Een hele tegenstelling met het broze kleine mensje dat ze nu is. En die omringd door familie en medezusters alle feestelijkheden en fotograferende belangstellenden gelaten op zich af liet komen.