Aalt over zijn laatste rustplaats op Heidepol: ‘’Dit wordt de plek’
Natuurbegraafplaats Heidepol Arnhem-EdeOp een warme zomerdag in juni fietste Aalt over de Hoge Veluwe, want fietsen en hardlopen in de natuur is wat hij heel graag doet. Van Veteranenlandgoed Vrijland fietste hij richting de bossen van De Heikamp. Zijn blik trok naar rechts: nieuw aangelegde paden, een weids en glooiend terrein. Het zag er net even anders uit dan anders. Vlakbij stond een informatiebord, waar hij las over natuurbegraafplaats Heidepol.
‘’Je kan helemaal niet zien dat het een begraafplaats is, zei ze.”
Toeval
‘’Een paar dagen later had ik een kennismakingsgesprek met Irma Boon, een uitvaartondernemer. Mijn dochter had me aangespoord om me erin te verdiepen wat ik zou willen rond mijn begrafenis, vandaar dat ik haar had gebeld. Al pratende adviseerde Irma om eens te gaan kijken bij Heidepol. Ze vertelde me over natuurbegraven en dacht dat dat misschien wel iets voor mij zou zijn. Wat een toeval; ik was er al langsgefietst!” Hij weet zelfs al wat er op zijn gedenkteken moet komen te staan: “Qua Patet Orbis”
Aalt besloot een afspraak te maken en ontmoette Annemiek, informatiemedewerker op Heidepol. “Ik kreeg een prachtige rondleiding van Annemiek. Iemand die alle liefde en geduld in haar werk legt, dat kan ik wel waarderen.” Na allerlei nog beschikbare plekken te hebben bezocht had hij een mooi zonnig plekje uitgekozen, aan de Berkenlaan in het gras. ”Dit wordt de plek, zei ik direct tegen Annemiek.”
Bijzondere plek
Inmiddels is Aalt al een paar keer terug geweest, samen met zijn moeder en samen met zijn zus en zwager. Hij wilde hen laten zien welke keuze hij had gemaakt en hoe prachtig hij het hier vindt. “Mijn moeder is 88 jaar en had nog nooit van natuurbegraven gehoord. Ze is nog van de oude stempel, van het klassieke begraven, maar vond het heel bijzonder. Je kan helemaal niet zien dat het een begraafplaats is, zei ze. Ze was blij dat ze mijn plekje gezien had.”
Aalt is opgegroeid in Putten. “Ik ging met buurjongetjes het bos in; daar hadden we een boomhut gemaakt. We hadden daar onze eigen plekje op de Veluwe, diep in de bossen. We waren altijd blij als we ‘m terug konden vinden, zo diep weggestopt was onze boomhut.”
Geruststellende gedachte
Voor Aalt is het een geruststellende gedachte dat hij alles nu bij leven heeft geregeld. “Dat geeft een goed gevoel, het is een mooi plekje. En zo ontzorg ik mijn kinderen, dan hoeven zij zich daar niet druk om te maken.” Hij weet zelfs al wat er op zijn gedenkteken moet komen te staan: “Qua Patet Orbis, dat betekent ‘zo wijd de wereld strekt’. Het is de lijfspreuk van het Korps Mariniers. Ik heb namelijk 36 jaar bij het Korps Mariniers gediend. Zo heb ik heel wat van de wereld gezien en veel op zee gezeten. Met mijn uitvaart zullen er vast ook wel oud-mariniers komen, die blijven toch allemaal met elkaar verbonden. Een beperkte militaire ceremonie lijkt me mooi, waarbij ze in uniform hierheen komen. Ze hoeven geen schoten te lossen, maar een trompettist mag wel the last post spelen.”
Wil je meer weten? Vraag de brochure aan!
Verder lezen over Heidepol? Vraag hier kosteloos een brochure aan.
Daarnaast ben je 7 dagen in de week welkom. De natuurbegraafplaats is voor iedereen dagelijks toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Ons informatiecentrum is van maandag t/m zaterdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
Natuurbegraafplaats Heidepol, Harderwijkerweg 37, Arnhem, 026 711 22 10, contact@heidepol.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.