Een Gezond Geldgesprek over: financiële buffers
RabobankEen gezond gesprek over geld is niet voor iedereen even gemakkelijk, terwijl je juist veel van elkaar kunt leren. In de reeks ‘Gezonde Geldgesprekken’ in samenwerking met Rabobank, koppelen we deze keer Niny en Lidewij aan elkaar. Lidewij heeft haar studieschuld afgelost door te beleggen, Niny heeft ervoor gekozen dit nog niet te doen.
Niny (27) is social mediaspecialist en Lidewij (31) creative producer en social mediamanager.
Niny: “Hoe zorg jij voor inzicht in je inkomsten en uitgaven?”
Lidewij: “Ik heb voor mezelf op een rij wat ik maandelijks aan vaste lasten heb. Mijn inkomsten verschillen per maand, omdat ik weleens freelance klussen doe. Sparen lukt niet altijd, als ik bijvoorbeeld een mooie jas zie. Die spaarrekening groeit wel, maar ik weet niet precies met hoeveel.”
Niny: “Bij mij is het ook lang zo gegaan, maar na een cursus beleggen heb ik een switch gemaakt. Ik heb een template ingevuld met wat er elke maand in- en uitgaat. Sindsdien ben ik er vrij bewust mee bezig. Best confronterend, want ineens zie je allerlei ongebruikte abonnementen. Binnen mijn rekening heb ik daarnaast spaarpotjes gemaakt voor verschillende uitgaven.”
Lidewij: “Heb jij een spaardoel voor jezelf gesteld?”
Niny: “Niet echt, maar ik wil wel binnen nu en vijf jaar graag een huis kopen. Verder vind ik het belangrijk een buffer te hebben zodat ik drie tot zes maanden zonder werk kan leven. Zeker nu we een kind hebben.”
Lidewij: “Een huis kopen heeft voor mij ook prioriteit. Maar in mijn achterhoofd zit ook al mijn pensioen. Ik heb vijf jaar als freelancer gewerkt en niets opgebouwd. Mijn droom is dat we later een extra huis kunnen kopen voor de verhuur en dat is dan mijn pensioen.”
Niny: “Dat is ook een vorm van beleggen, vastgoedbeleggen.”
“Ik wilde van mijn studieschuld af om een huis te kunnen kopen”
Lidewij: “Heb jij nog een studieschuld?”
Niny: “Ja, 10.000 euro. In het begin zat ik daar wel mee en wilde ik die zo snel mogelijk aflossen. Maar ik betaal geen rente, dus het loont meer om het geld op mijn spaarrekening te beleggen.”
Lidewij: “Ik had bijna het dubbele aan schuld en heb ervoor gekozen die in een keer af te lossen. Een deel van het geld genereerde ik met beleggen en de rest was spaargeld. Als je een hypotheek wilt, vraag ik me af of jij de beste keuze hebt gemaakt en wat slimmer is.”
Niny: “Volgens mij verschilt dat per hypotheekverstrekker. Voor de een weegt eigen geld zwaarder, voor de ander schuldenvrij zijn. Maar ik begrijp jouw keuze, jij hebt die kopzorg niet meer.”
Rabobank tipt:
Meer geld overhouden? Dit begint met inzicht in je geldzaken. Bekijk het stappenplan dat jou op weg kan helpen.
Niny: “Hoe lang heb jij belegd?”
Lidewij: “Ik ben begonnen dankzij mijn beste vriendin. Ik ben gaan beleggen in bedrijven waar ik iets mee heb, vooral techbedrijven. Al gauw was ik er behoorlijk obsessief mee bezig. Dus toen ik na een jaar mijn doelbedrag had behaald, vond ik dat een goed moment om er ook weer mee te stoppen. Overigens heb ik nu wel spijt dat ik niet weer ben ingestapt toen alle beurzen waren gecrasht door corona.”
Niny: “Wel cool dat jij al in een jaar je doel hebt behaald. Maar ze zeggen vaak dat je geld superlang moet laten staan om je rendement te vergroten. Ik denk dat je vooral alleen moet beleggen met geld dat je niet nodig hebt.”
Niny: “Heb jij andere spaartips?”
Lidewij: “Een helder doel hebben helpt. Toen ik naar Australië op vakantie wilde, was ik erg gemotiveerd en kon ik dus makkelijk 500 euro per maand sparen.”
Niny: “Die aparte rekeningetjes werken voor mij dus ook heel goed. En mijn tip voor ondernemers is: zet meer belastinggeld opzij dan je moet betalen. Dan is de kans groot dat je het jaar erop veel geld terugkrijgt. Ik pin ook vaak voor de hele week. Dat is dan het geld wat we mogen uitgeven aan boodschappen. En nog een tip voor ouders: wij zetten de kinderbijslag op een beleggingsrekening voor ons zoontje.”
Rabobank tipt:
Door automatisch te sparen zet jij gemakkelijker je geld opzij en komt ook jouw spaardoel in zicht. Bekijk de overige spaartips.
Lidewij: “En bespaartips?”
Niny: “Daar ben ik niet echt goed in. Ik geef nu wel aanmerkelijk minder geld uit aan taxi’s en bestelmaaltijden dan toen ons zoontje er nog niet was. Maar op boodschappen kan ik echt meer besparen. Ieder jaar overstappen van zorgverzekeraar of energieleverancier doe ik ook niet.”
Lidewij: “Nee, dat vind ik ook te veel gedoe. En voor de rest denk ik dat het echt een mindset is.”
Rabobank vindt het belangrijk dat we open over geld praten met de mensen om ons heen. Zo doorbreken we het taboe en leren we van elkaar. Een Gezond Geldgesprek is een goede eerste stap naar een financieel gezonder leven. Lees meer op rabobank.nl/financieel-gezond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.