Een Gezond Geldgesprek over: samenwonen
RabobankEen gezond gesprek over geld is niet voor iedereen even gemakkelijk, terwijl je daarover juist veel van elkaar kunt leren. In de reeks ‘Gezonde Geldgesprekken’ in samenwerking met Rabobank, spreken dit keer de vriendinnen Luka en Lilly met elkaar over hoe je het financieel aanpakt als je gaat samenwonen.
Luka (27) werkt bij een mediabureau en heeft afgelopen zomer met haar vriend een huis gekocht.
Lilly (26) is bezig haar eigen onderneming op te zetten en trekt begin volgend jaar bij haar vriend in.
Lilly: “Hoe hebben jullie je geldzaken aangepakt?”
Luka: “Toen ik bij Kasper introk, zijn we alle kosten gaan splitten. We hebben een gezamenlijke rekening geopend en stortten daar elke maand een bedrag op. We verdienden bijna evenveel. Maar toen we een huis gingen kopen, moesten we wel even anders over geld nadenken. Toen zijn we er echt voor gaan zitten, met een hypotheekadviseur en onze ouders. Maar onze aanpak is hetzelfde gebleven: we betalen alles fiftyfifty.”
Lilly: “Jullie hebben de mazzel dat jullie ongeveer evenveel verdienen. Dat is bij ons niet het geval, omdat ik mijn onderneming nu start. Wouter verdient meer dan ik.”
Tip van Rabobank:
Als je gaat samenwonen, deel je niet alleen een huis, maar ook de financiën. Lees de tips van Rabobank en ga goed van start.
Luka: “Hoe staat Wouter erin?”
Lilly: “Die wil juist graag meer betalen. Misschien moet ik financieel zelfs een beetje op hem leunen. Hij is daar heel relaxed in, ik vind het nog lastig. Maar in de toekomst kunnen we hopelijk elke maand ieder veertig procent van ons salaris op een gezamenlijke rekening zetten.”
Luka: “Dat is een goed idee. Maar nu trek jij natuurlijk bij Wouter in. Dus dan los je mee af aan de hypotheek van zijn koopwoning. Heb je daarover nagedacht?”
Lilly: “Nee, die hypotheek voelt een beetje als huur en dat ben ik gewend. Ik vind het logisch om aan zijn kosten mee te betalen. Als ik hem nu help met het afbetalen van zijn hypotheek, dan investeer je in feite ook in een eventuele toekomstige plek.”
Luka: “Ga je dat dan vastleggen in een samenlevingscontract?”
Lilly: “Daar heb ik niet over nagedacht, omdat het goed gaat en ik ervanuit ga dat het zo blijft.”
Luka: “Onze hypotheekadviseur zei dat we juist nu het goed gaat dingen vast moesten leggen. Dat is misschien niet romantisch, maar wel verstandig. Begin december gaan we zo’n contract opstellen. Daarin benoemen we dat we de kosten delen, maar er staat bijvoorbeeld nog niet in naar wie onze bezittingen gaan als een van ons overlijdt.”
Lilly: “Je hoort weleens dat als mensen gaan samenwonen, ze nog maar één rekening hebben. Hebben jullie dat ook?”
Luka: “Ik vind een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten en uitgaven echt heel fijn, maar wil ook mijn eigen geld hebben. Ook om te sparen. Maar vaste lasten, boodschappen en etentjes betalen we wel van de gezamenlijke rekening.”
Lilly: “Ik denk dat je sneller ongelijkheid voelt als je alles op een hoop gooit. Of je gaat je ergeren aan het uitgavenpatroon van de ander. Het lijkt me ook irritant je aankopen te moeten verantwoorden. Je wilt toch een beetje onafhankelijk blijven.”
Luka: “Ja, ik kan me heel goed voorstellen dat daar frictie over ontstaat. Geld ligt eigenlijk altijd wel gevoelig.”
Lilly: “Hebben jullie je inkomsten en uitgaven goed inzichtelijk gemaakt?”
Luka: “Ik heb het voor mezelf wel op een rijtje, maar ik heb het nergens staan. Kasper heeft daar meer inzicht in. Nu we net verhuisd zijn, besteden we veel aan het interieur. Als we straks helemaal gesetteld zijn, dan wil ik wel meer overzicht hebben. Zijn jullie dat ook van plan?”
Lilly: “Nee, hoewel dat wel fijn klinkt. Voor mijn onderneming moest ik dat ook inzichtelijk maken en dat zag er toch anders uit dan ik had verwacht. Nu zijn we nog heel makkelijk. De ene keer betaalt hij, de andere keer ik.”
Tip van Rabobank:
Met het online huishoudboekje van de Rabobank kun je op een eenvoudige manier je inkomsten en uitgaven bijhouden. Lees de tip van Rabobank en ga goed van start.
Luka: “Welke financiële gegevens delen jullie met elkaar?”
Lilly: “Alles eigenlijk wel. We zijn heel open over alles wat er binnenkomt. Als we straks een gezamenlijke rekening hebben, wil ik daar niet alles van betalen. Als ik hem een keer wil verrassen of flink wil uitpakken met een etentje, dan ga ik dat van mijn eigen verdiensten betalen.”
Luka: “Ja, bij ons liggen ook alle kaarten op tafel. Ik denk dat het vooral belangrijk is te blijven praten over geld. Bij ons allebei is geld niet echt een taboe. Dat maakt het makkelijk.”
Rabobank vindt het belangrijk dat we open over geld praten met de mensen om ons heen. Zo doorbreek je het taboe en leer je van elkaar. Een Gezond Geldgesprek is daarmee een eerste stap naar een financieel gezonder leven. Lees meer op rabobank.nl/financieel-gezond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.