Een Gezond Geldgesprek over: voor jezelf beginnen
RabobankVan een gezond gesprek over geld kun je veel leren. Ook al is het soms moeilijk om zo’n gesprek te beginnen. In de reeks ‘Gezonde Geldgesprekken’ in samenwerking met Rabobank, koppelen we Esther en Femke aan elkaar. Ze bespreken alles wat er financieel komt kijken bij ondernemen: van buffer tot aan pensioen.
Esther (41) heeft haar baan opgezegd en werkt nu zelfstandig als opruimcoach.
Femke (34) is na elf jaar vaste dienst gaan freelancen als marketingconsultant.
Femke: “Welke stappen heb jij gezet om de switch te maken?”
Esther: “Voordat ik mijn fulltimebaan helemaal opzegde, heb ik een tijdje parttime gewerkt als planner. Dat gaf financiële zekerheid. Maar mijn vriend zag dat ik echt enthousiast was over het opruimen en stelde voor een dag extra te gaan werken. De financiële zekerheid die dat bood, was het zetje dat ik nodig had. Op mijn veertigste verjaardag ging mijn site live. Dat is nu een jaar geleden. En jij?”
Femke: “De geboorte van mijn zoontje was de grootste drijfveer om het anders te gaan doen en mijn eerste klus werd me eigenlijk in m’n schoenen geschoven. Vanaf dat moment was ik zzp’er. Mijn man steunde me meteen en zei: ‘Ga het maar doen en als het niet lukt, verzin je weer wat anders’.”
Rabobank tipt
Er komt van alles op je af als je voor jezelf begint. Wat is slim om te regelen? Wij hebben het voor je op een rij gezet. Ga naar de checklist.
Esther: “Hoe ga jij om met de onzekerheid dat er niet vast iets binnenkomt?”
Femke: “Het is belangrijk om in gesprek te blijven met je partner over hoe je het financieel gaat doen. Wees open en kijk wat er wel en niet kan. Durf ook risico te lopen. Je moet als freelancer gewoon mazzel hebben dat het allemaal jouw kant op valt. Dan is het goed geld verdienen. Maar het is nu sowieso een onzekere tijd. Zo heb ik momenteel een klus tot maart en wat er daarna gebeurt, weet ik niet. Daar laat ik me niet door tegenhouden.”
Esther: “Precies, anders kun je altijd wel een excuus verzinnen. Ik vond investeringen doen heel lastig. Betaalt die camera waarmee ik voor- en na-foto’s maak zich bijvoorbeeld terug? Ik gebruik mijn inkomsten om weer te investeren en te groeien.”
Esther: “Hebben jullie een buffer?”
Femke: “Ja, sinds wij een gezamenlijke rekening hebben. Zo kunnen we niet op korte termijn in de rode cijfers belanden. En omdat mijn man in loondienst is, hebben we sowieso een vaste inkomstenbron.”
Esther: “Wij zorgen ervoor dat we een half jaar zonder salaris kunnen. Mijn vriend is ook zelfstandig ondernemer. Ik heb een hele tijd niet gewerkt nadat de oudste werd geboren, dus ik heb zelf geen buffer. Maar we doen het samen.”
Femke: “Heb jij een zakelijke rekening en betaal je jezelf uit?”
Esther: “Nee, ik ben gewoon begonnen met m’n privérekening en de helft zet ik weg naar een spaarrekening. Dat is voor het betalen van de BTW en belasting. Nu is dat nog niet zo veel, maar dat laat ik dan een leuke bonus op mijn spaarrekening zijn. Ik ken genoeg zzp’ers die daar nat op gaan.”
Femke: “Maar gaat dat dan wel allemaal goed?”
Esther: “Ja, je maakt gewoon alles aan bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst en dan regelt het zich eigenlijk allemaal vanzelf. Dat zei onze boekhouder ook. Begin gewoon, maar schrijf wel alles op. Zoals hoeveel je werkt en waar en of je met de auto of de fiets naar een klant gaat.”
Femke: “Hoe heb jij het met verzekeringen geregeld?”
Esther: “Ik heb een standaard aansprakelijkheidsverzekering, maar geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat moet ik eigenlijk wel doen. Mijn vriend zit wel bij een soort broodfonds. Stel dat hij tijdelijk niet meer kan werken, dan krijgt hij vanuit dat fonds nog twee jaar doorbetaald. Dan hebben we twee jaar om alternatieven te bedenken, of het nou om werk of huisvesting gaat.”
Femke: “En je pensioen?”
Esther: “In datzelfde fonds stort mijn vriend jaarlijks een bedrag op een pensioenrekening waarmee wordt belegd. Dat is ons potje. En we hebben een koophuis. Je kunt er natuurlijk voor kiezen daar later een deel van je pensioen uit te halen.”
Femke: “Pensioen blijft voor mij een vaag gebied. Ik wil het niet zomaar aan de kant schuiven, maar ik kan nu nog niet goed inschatten hoe belangrijk het in de toekomst wordt.”
Esther: “Het is goed om daar met iemand over te praten, want als je zelf op internet gaat zoeken, zie je vaak door de bomen het bos niet meer.”
Rabobank vindt het belangrijk dat we open over geld praten. Een Gezond Geldgesprek is een goede eerste stap naar een financieel gezonder leven. Lees meer op rabobank.nl/financieel-gezond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.