Waarom 2022 hét jaar is om WOZ-bezwaar te maken
Previcus VastgoedNog niet eerder worden er zoveel bezwaren tegen de WOZ-waarde verwacht als in 2022. Een combinatie van explosief gestegen vaste lasten en WOZ-waardes, samen met de worsteling van veel gemeenten met een nieuw meetsysteem zorgt ervoor dat WOZ-bezwaar met name dit jaar een interessant is voor huizenbezitters.
Bespaar in 2022 op jouw gemeentelijke belastingen
Previcus heeft de afgelopen jaren al tienduizenden huizenbezitters gratis geholpen met hun WOZ-bezwaar en hebben daarmee al veel geld bespaard voor hun klanten.
Dennis van der Locht, algemeen directeur bij Previcus legt het uit: “Gemeenten staan voor de onmogelijke taak om jaarlijks voor ruim 9 miljoen vastgoedobjecten de juiste WOZ-waarde te schatten. Met deze woningcrisis is dat een extra grote uitdaging en is controle nog belangrijker. Wij zijn er voor iedereen die WOZ-bezwaar wil maken, maar de inhoudelijke discussie met de gemeente liever aan een ervaren deskundige overlaat.”
Onderzoek: WOZ-waarde stijgt twee keer harder dan belastingtarieven dalen
De WOZ-waardes zijn in 2022 flink gestegen, met ruim 9%. Gemeenten geven dit te compenseren door de belastingtarieven zoals de OZB te verlagen. Echter blijkt uit onderzoek van Previcus dat deze gemiddeld met slechts 4,79% afneemt. Op een bedrag van 11 miljard belasting die wordt binnengehaald op basis van de WOZ-waardes gaat het dus over een stijging van miljoenen euro’s ten koste van de burger.
Van der Locht: “Er zijn echter ook gemeenten die zelfs hun OZB-tarief verhogen én waar de WOZ-waarde ook explosief is gestegen. Kijk bijvoorbeeld naar de gemeente Utrecht, waar het OZB-tarief 5,10% stijgt en de WOZ-waardes met wel 10,80%. Zo zorgt de woningcrisis er indirect voor dat de inkomsten van de gemeenten stijgen. De WOZ-waarde is ook van belang bij onder andere riool- en waterschapheffing, inkomstenbelasting en erf- en schenkbelasting. Bezwaar laten maken loont dus op meerdere vlakken.”
Gemeente baseert WOZ in helft van de gevallen op onjuiste oppervlakte
Dan het nieuwe systeem wat gemeenten vanaf 2022 verplicht om de WOZ-waarde te baseren op vierkante meters gebruiksoppervlakte in plaats van kubieke meters inhoud. De vrees dat dit voor veel discussie gaat zorgen blijkt terecht.
“Uit de eerste resultaten blijkt dat er in de helft van de gevallen een afwijking bestond van meer dan 5%. Bij een woning van 120 m2 kan dat al snel oplopen tot een verschil van € 21.000 in de WOZ-waarde.”, aldus van der Locht.
Niet verhuizen wordt ‘bestraft’, veel fouten bij oudere keukens en badkamers
Bij Previcus vinden ze het raar dat je wordt ‘bestraft’ als je in je huis blijft wonen. “Door de woningcrisis is er jaarlijks een flinke stijging van de WOZ-waardes. Hierdoor betaal je een stuk meer belasting. Maar als je jouw huis niet verkoopt profiteer je natuurlijk niet van die gestegen waarde. Dus als je 10 jaar in je huis blijft wonen en je buurman verkoopt zijn woning ruim boven de vraagprijs, betaal jij over de jaren honderden euro’s extra belasting.
We horen echter van klanten dat wanneer ze op basis hiervan bezwaar maken bij de gemeente ze vaak ‘nee’ te horen krijgen, want de huizenprijzen zijn nou eenmaal gestegen. De volgende stap is dan de rechter, wat veel burgers afschrikt. Wij onderzoeken namens de burger of de gemeente het bij het goede eind heeft en doen namens hen het woord.”
Maak bezwaar en voorkom dat je onterecht (te) veel belasting betaald
Previcus is het eerste en grootste WOZ-advieskantoor van Nederland met meer dan 50 WOZ-consulenten, taxateurs en juristen. Hun missie is ‘WOZ-bezwaar toegankelijk maken voor iedereen’, waarmee ze elke huiseigenaar in Nederland rechtsbescherming bieden.
Voeg je bij tienduizenden andere particulieren die al hebben vertrouwd op de experts van Previcus en hun dienstverlening hebben beoordeeld met een 9.2. Bezwaar maken is altijd 100% gratis, bekijk de website van Previcus voor meer informatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.