Wat kan je doen om van je huis een veiliger thuis te maken?
UnivéOns huis moet echt een thuis zijn. Veiligheid speelt daarbij een belangrijke rol. Daarom doen we de ramen dicht en de deur op slot als we weggaan, hangen we brandmelders op en laten we de cv-ketel regelmatig controleren. Maar er is meer wat je kan doen om van je huis een veiliger thuis te maken. Met deze vijf tips, plof je (nog) lekkerder op de bank.
1. Veilig wonen met een alarmsysteem
Voel je veiliger met een alarmsysteem dat een signaal geeft als er een indringer is. Dit kan een hard geluid zijn, een melding op je telefoon of een stil alarm waarbij een beveiligingsdienst op afstand wordt gewaarschuwd.
Tip! Laat met een sticker bij de deur zien dat je je huis hebt laten beveiligen. Grote kans dat inbrekers jouw huis dan liever overslaan.
2. Op afstand zien wie er aanbelt
Gaat de bel? Dan zie je met een slimme deurbel op je smartphone wie er aanbelt. Zo open je de deur met een veilig gevoel. En zelfs als je niet thuis bent, kan je met een slimme deurbel alles in de gaten houden. Elk moment van de dag.
3. Sloten en het hang- en sluitwerk van goede kwaliteit
Zorg dat al je sloten het SKG-keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) hebben. Hoe meer sterren, hoe langer een inbreker nodig heeft om het slot open te breken. Kies ook altijd een slot dat verzonken is in de deur. Zo kunnen dieven de deur niet openbreken door de cilinder eruit te trekken. En is je woning uitgerust met stevig hang- en sluitwerk voor ramen en deuren? Dan maak je het moeilijker om in te breken met een schroevendraaier of breekijzer.
4. Extra ogen en oren in de buurt
Wist je dat WhatsApp heel handig kan zijn om de straat, wijk of buurt veiliger te maken? Maak een buurtapp voor meer ogen en oren in de buurt. Zo kan er sneller ingegrepen worden bij verdachte omstandigheden.
5. Laat de digitale achterdeur niet openstaan
Een alsmaar groter deel van ons thuis speelt zich online af, maar vaak staat de digitale achterdeur wagenwijd open. En dat terwijl cybercriminaliteit wereldwijd een snel groeiend probleem is. Een foutje is zo gemaakt, zowel door ouders als kinderen. Wees daarom goed op de hoogte van verschillende vormen van cybercriminaliteit en praat met je kind over veilig internetten. Om te zorgen dat kinderen niet per ongeluk op verkeerde pagina’s terechtkomen, kan het verstandig zijn om afspraken te maken en software te installeren voor digitaal ouderlijk toezicht.
Met Cyberhulp – standaard bij alle verzekeringen – helpt Univé je óók online aan een veilig gevoel. Zo haal je alleen in huis waar je je goed bij voelt en voel je je online net zo veilig als thuis.
Je online veiligheid meteen vergroten kan door:
• Antivirussoftware en een sterk, lang wachtwoord te gebruiken in combinatie met tweestapsverificatie (waar mogelijk).
• Slimme apparaten veilig te houden door ze regelmatig te updaten. Kies een ander sterk wachtwoord voor elk apparaat en houd hackers buiten de deur door regelmatig updates te installeren.
• Alert te blijven en nooit op links te klikken die je niet helemaal vertrouwt. Ontvang je een mail, app of sms – zogenaamd van je bank, creditcardmaatschappij, telefoon- of internetprovider? Log dan nooit in via een link of QR-code.
Univé Cyberhulp
De Univé Cyberhulp helpdesk is 24/7 bereikbaar voor advies en hulp bij schade. Dus heb je vragen, het idee dat er iets niet klopt of kom je erachter dat er iets mist? Dan kan de Cyberhelpdesk je helpen. Lees hier meer over het voorkomen, beperken, herstellen én vergoeden van cyberschade.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.