Volledig scherm
De windmolens langs de A16 worden 210 meter hoog. © Infographic Richard Gesell

28 windturbines langs A16 voor 100 miljoen

BREDA - Het West-Brabantse windmolenpark langs de A16 kan over ruim twee jaar draaien, verwacht de provincie. Het betreft 28 turbines, een investering van ruim honderd miljoen euro.

Naar verwachting stemt een meerderheid van provinciale staten over twee weken in met park langs de snelweg, zo bleek tijdens vooroverleg met alle politieke partijen in Den Bosch.

Bezwaren

De gemeenten Zundert, Breda, Moerdijk en Drimmelen zijn al akkoord, maar er dreigen nog juridische procedures met omwonenden. Bijvoorbeeld en tiental uit de buurtschap Overaa, tegen het Bredase Mastbos. Die krijgen te maken met drie turbines van 210 meter hoog en vrezen vooral waardedaling van hun huizen, waarvan een deel zelfs nog gebouwd moet worden. Zij ondernemen juridische stappen om plannen veranderd te krijgen en deugdelijke financiële vergoedingen af te dwingen.

Inbreuk

Gedeputeerde Erik van Merriënboer vindt dat de voorbije drie jaar alles is gedaan om natuur en omwonenden zoveel mogelijk te sparen en iedereen 'transparant' bij keuzes te betrekken.

Volledig scherm
Het windmolenpark langs de A16: 28 turbines tussen Hazeldonk en de Biesbosch die eind 2020 zouden moeten gaan draaien. © provincie Brabant

,,Maar ik geef toe dat we te maken hebben met een stevige inbreuk op het gebied." Waar het Overaa betreft, verwijst Van Merriënboer naar het onderzoek van de milieueffecten. ,,Dan is dit de minst ongunstige keuze."

Met name de politieke partijen PVV ('monstrueus windplan') en de Partij voor de Dieren ('kennelijk moet het zo') blijven kanttekeningen houden, de grote meerderheid van de Brabantse Staten zal kiezen voor 28 windturbines. Aanvankelijk was spraken van meer dan dertig stuks, maar er is afgelopen jaar behoorlijk geschoven met aantallen en posities.

Miljoenen

9 turbines komen in een strook langs de A16 vanaf Hazeldonk naar Galder, 8 bij knooppunt Zonzeel/Nieuwveer en 9 bij het knooppunt Klaverpolder. Samen draaien die ruim 100 megaWatt gaan draaien.

De investering - 4 tot 5 miljoen euro per stuk - wordt gedragen door tien partners, onder meer Rijkswaterstaat en energiebedrijven. Het is de bedoeling dat buurtschappen en omwonenden worden gecompenseerd door een een lagere energierekening en deelname aan energieprojecten. Daarvoor wordt 25 procent van de opbrengt van het windpark opzij gelegd.

Tijdelijk

Voor het windmolenpark komt een tijdelijke vergunning van 25 jaar. Als eigenaren daarna nog steeds windenergie willen wekken, gebeurt dat aan de hand van een compleet nieuwe procedure.

In samenwerking met indebuurt Breda