Volledig scherm
Postzegelvereniging Breda bestaat 250 jaar. © Freek de Swart

3 redenen om uit de kast te komen als postzegelverzamelaar

BREDA - Postzegelvereniging Breda viert dit jaar haar 125e jubileum. Een mooi moment om tevreden terug te kijken, maar ook na te denken over de weg vooruit. Het gaat namelijk niet zo goed met filatelistisch minnend Nederland. De oude generatie postzegelverzamelaars sterven langzaam uit en nieuwe aanwas is er bijna niet. Daarom hier drie redenen waarom postzegels verzamelen best wel tof is.

1. Elke zegel een verhaal

Noem een persoon, plaats of gebeurtenis en het is wel eens een keer afgebeeld op een postzegel. Van de prehistorie tot aan Star Wars en van oorlogshelden tot aan Nijntje. Postzegels zijn als een spiegel van de mensheid zelf en alleen daarom al het verzamelen waard. Daarnaast kennen postzegels vaak ook een persoonlijke historie. Niet alleen vanwege de stempels die erop zijn gestampt, maar ook door de brieven waaraan ze soms nog vastzitten.

2. De jacht naar die ene schat

De zoektocht naar nieuwe postzegels is nooit saai omdat je iedere keer weer wat anders aantreft. De vreugde bij het ontdekken van een ontbrekende zegel in je collectie of die fascinatie bij het vinden van een onbekend soort. Een achtbaan aan emoties dus zonder dat je hiervoor hoeft te bungeejumpen. Bovendien is er altijd nog die ene piepkleine kans dat je een postzegel vindt die goud waard is. Een mens mag dromen niet?

3. We schrijven!

Wie door het leven gaan als filatelist is meteen lid van een geheim genootschap. Waar de meeste mensen je glazig aankijken wanneer je het hebt over eerste emissie of bezettingszegels begrijpt een postzegelverzamelaar je meteen. Bovendien beschikken filatelisten vaak over een uitgebreid internationaal netwerk omdat postzegels van nature de hele wereld overgaan. Kortom een prima hobby om wereldwijd meer mensen te leren kennen.

In samenwerking met indebuurt Breda