Volledig scherm
De Lunet in Breda © BN DeStem

Afhandeling Lunet Breda: hoe dan ook weinig voordelen, wel veel nadelen

BREDA - Gaat Breda de eigenaren van De Lunet 5 miljoen euro betalen? Of stelt de gemeente een nieuw bestemmingsplan op dat gunstig uitpakt voor de eigenaren van het voormalige winkelcentrum? Wethouder Paul de Beer van Ruimtelijke Ontwikkeling wil van de gemeenteraad weten wat de beste keuze is.

Quote

Vergoeding 'in natura' heeft een voordeel: het kost Breda geen 5 miljoen euro.

Paul de Beer, Wethouder Breda

Welke keuze er ook wordt gemaakt, ze hebben allebei voor- en nadelen, laat De Beer de raad weten. Betalen is het meest overzichtelijk. De voordelen daarvan zijn dat de ruzie met de eigenaren van De Lunet in een klap voorbij is en dat er nieuwbouw kan plaatsvinden op het terrein. Nadeel is dat de Bredase schatkist 5 miljoen euro lichter is. En dat geld komt nooit meer terug.

Vergoeding 'in natura' dan. Dat wil zeggen dat het bestemmingsplan zo wordt aangepast, dat de eigenaren er genoegen mee nemen. Dat heeft een voordeel: het kost Breda geen 5 miljoen euro.

Quote

Het risico bestaat dat omwonenden planschade­claims indienen.

Paul de Beer, Wethouder Breda

Verder zijn er vooral nadelen, constateert de wethouder. Er zal ‘vertragingsschade’ betaald moeten worden. Die kan oplopen tot miljoenen euro’s. Verder bestaat het risico dat er beroep wordt aangetekend tegen het nieuwe bestemmingsplan. Dat kan tot gevolg hebben dat het langer dan drie jaar duurt voordat het plan is gewijzigd. Dan moet Breda alsnog met 5 miljoen over de brug komen. Dat is de deadline die de Raad van State de gemeente heeft opgelegd.

Daar blijft het niet bij. Als er weer winkels worden toegelaten in De Lunet, dan moet worden onderzocht of dat in het detailhandelsbeleid past. Dat kost tijd en dus geld. Mocht een nieuw bestemmingsplan extra woningbouw toelaten, dan kan dat ook nadelig uitpakken. Het risico bestaat dat omwonenden planschadeclaims indienen.

En in het slechtste geval gebeurt er voorlopig helemaal niks bij De Lunet.

In samenwerking met indebuurt Breda