Amphia voert vandaag actie: operaties, onderzoeken en afspraken verzet
VideoBREDA/OOSTERHOUT - Medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout voerden dinsdag actie voor een betere cao. Ze draaiden een zondagsdienst. Patiënten toonden begrip.
De centrale ontvangsthal van het Amphia Ziekenhuis even voor 8 uur in de ochtend. Ziekenhuismedewerkers houden een minuut stilte. Stilte, omdat een fatsoenlijke cao mijlenver lijkt. “Met onze actie en de zondagsdienst die we vandaag draaien geven we een signaal af aan de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, red.) dat we het niet langer pikken”, houdt actieleider Arjan van den Broek zijn gehoor voor.
Er volgt een protestmars buiten. De medewerkers roepen leuzen, maken lawaai, lopen met spandoeken in een stoet rond het ziekenhuis.
F*ck dat eindbod, de zorg gaat kapot.
2,5 procent kun je niet verkopen, al het personeel gaat lopen.
Afgelopen vrijdag kampte het Amphia met een grote netwerkstoring. Operaties werden als gevolg hiervan uitgesteld. Vandaag is het schema opnieuw in de war gestuurd, tientallen operaties zijn verschoven. De zondagsdienst leidt ertoe dat in principe alleen spoedgevallen aan de beurt komen. Tal van patiënten die vandaag een afspraak hadden zijn vooraf geïnformeerd. “Patiënten hebben begrip voor deze actie”, stelt Van den Broek tevreden vast.
Hart onder de riem
Op een bank in de hal zit een vrouw uit Raamsdonksveer te wachten op vervoer. Haar vader is vannacht met hartklachten in het ziekenhuis opgenomen. Ze wil het personeel graag een hart onder de riem steken. “Als zorgmedewerkers moet je altijd klaar staan, in het weekend, je draait nachtdiensten, de werkdruk is hoog. Er is veel te weinig personeel. En daarom vind ik dat de beloning beter moet, klaar uit. Straks wil niemand meer de zorg in.”
‘De maat is nu echt vol’
Het ziekenhuispersoneel is het beu dat vanuit de kant van de werkgevers er te weinig oog is voor de problemen op de werkvloer. “We lopen echt op ons tandvlees, het kan zo niet langer”, treurt Yvon de Bruijn, verpleegkundige op de hartbewaking van Amphia. De dagelijkse praktijk? “Tijd voor pauze is er niet of nauwelijks. Er wordt van je verwacht dat je telkens een stapje harder zet. Als ik naar huis ga, is mijn lijf moe, maar de volgende dag moet ik er weer staan. Ik doe mijn werk voor de patiënten, voor hen loop ik het vuur uit mijn sloffen. Maar de maat is nu echt vol.”
Zwaartepunt
Ook in de Amphia-vestigingen aan de Langendijk en in Oosterhout draait het personeel zondagsdiensten. Het zwaartepunt van de acties vindt evenwel aan de Molengracht plaats. Rond het middaguur is daar opnieuw een minuut stilte waarbij tal van personeelsleden aanwezig zijn. Nu in de grote hal van het oude gedeelte van het Amphia. Kort daarna worden ze toegesproken in het bedrijfsrestaurant. Het is een herhaling van zetten, de standpunten zijn bekend. De stukgelopen cao-onderhandelingen zijn de demonstranten een doorn in het oog. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen biedt in hun ogen te weinig. Personeel en bonden eisen onder meer een structurele verhoging van 5 procent per jaar, met ingang van 2019.
Actieleider Arjan van den Broek: “Ik werk op de intensive care en spoedeisende hulp. Mijn collega’s en ik leiden jonge mensen op. Maar die blijven niet. Die zoeken hun heil elders waar de arbeidsvoorwaarden beter zijn.”
Ellie van Soelen van vakbond NU’91 noemt het triest dat personeel ‘de barricades op moet om te strijden voor normale arbeidsvoorwaarden’. “Als die uitblijven gaan we door met actievoeren. Het moet anders, het kan anders.”
Handtekeningen van patiënten
Haar collega Gerard Groeneveld, verpleegkundig in het Amphia, vertelt dat de afgelopen tijd 1500 handtekeningen van patiënten en bezoekers zijn vergaard, als steunbetuiging aan het personeel. “Die hadden we vanmiddag graag aan de raad van bestuur willen overhandigen, maar dat weigeren ze. Dan sturen we ze naar de NVZ.”
Een ouder echtpaar kijkt vanaf een afstandje naar de actievoerende Amphia-mensen. “Ze hebben groot gelijk, ik sta er helemaal achter”, zegt zij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twee miljoen euro nodig om Veilig Thuis en Meldpunt Crisiszorg overeind te houden
ZUNDERT - Om het hoofd boven water te houden moet de komende twee jaar twee miljoen euro naar Veilig Thuis en Meldpunt Crisiszorg in West-Brabant. Dat komt uit het potje van de gemeenten die hierin deelnemen. -
PREMIUMBinnenkijken bij...
Gerda en Cor zijn verknocht aan Breda: ‘Favoriete plekje op de bank met zicht op de kerkklok’
BREDA - ,,Wij zijn stadsmensen”, vertelt Gerda Strijen. Aan haar en haar man Cor is het idyllische beeld van een huisje in het groen niet besteed. Ook wanneer ze op vakantie gaan zal je ze eerder in een metropool vinden dan aan het zwembad of het strand. ,,Ik geloof niet dat ik ooit één strandvakantie heb gehad.” -
PREMIUM
Rien (31) kan bijna niks meer door long covid: ‘Soms weet ik niet eens meer wie ik ben’
Vergeet Ons Niet Ernst. De naam van de groep die onder meer strijd voor meer aandacht voor longcovidpatiënten is veelzeggend: ze voelen zich niet gezien, genegeerd vaak zelfs. Dat de Eerste Kamer nu een fonds wil voor verpleegkundigen die door corona langdurig klachten hebben, ziet de groep als een goed eerste signaal. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
-
-
PREMIUM
Bredase hogeschool gaat iedereen op campus 1,5 jaar lang filmen voor onderzoek
BREDA – Alle studenten, docenten en bezoekers op de campus van de Bredase hogeschool BUas worden de komende anderhalf jaar gefilmd. Ze zijn onderdeel van een onderzoeksexperiment. ,,We gaan regelmatig interventies doen.” -
PREMIUMColumn
Bij ‘schrikbarende overlast’ moet je poeslief blijven
BREDA - Eind januari kwam een gezin uit Breda in het nieuws dat ‘schrikbarende overlast’ veroorzaakte. Hun reactie viel te verwachten. ‘Blaffende honden? Harde muziek?’ Klopt niets van.
In samenwerking met indebuurt Breda