Het Amphia gaat mogelijk bijna een derde van haar bedden voor de opvang van coronapatiënten gebruiken.
Volledig scherm
Het Amphia gaat mogelijk bijna een derde van haar bedden voor de opvang van coronapatiënten gebruiken. © Beeld Werkt

Amphia zet zich schrap voor nieuwe coronagolf en schaalt aantal bedden voor patiënten flink op

Het Amphia ziekenhuis zet zich schrap voor een nieuwe golf aan coronapatiënten de komende dagen. Er ligt een draaiboek klaar om het aantal bedden op geïsoleerde afdelingen op te schroeven van de huidige 76 naar 168 bedden. 

,,We hopen dat we uiteindelijk niet zo ver hoeven te gaan’’, zegt longarts Remco Djamin. ,,Maar we moeten drie stappen vooruit kijken om straks niet verrast te worden.’’ Het Amphia schaalt woensdag al op van 76 naar 86 coronabedden. In totaal telt het ziekenhuis 572 bedden.

Dinsdag lagen er 66 besmette patiënten in het Bredase ziekenhuis, van wie 12 op de ic. Achttien ernstig zieke patiënten werden de afgelopen dagen overgeplaatst naar ziekenhuizen boven de grote rivieren. Het dodental als gevolg van het virus is in het Amphia gestegen tot 14.

‘Situatie nu onder controle’

Ondanks die cijfers zegt Djamin, behalve longarts ook de spreekbuis van de specialisten in het ziekenhuis, dat het ziekenhuis de situatie onder controle heeft. Met name op de intensive care die vorige week dreigde vol te lopen, maar door de verhuizing van patiënten naar andere ziekenhuizen weer lucht heeft.

Door de enorme aandacht voor de behandeling van coronapatiënten lijken steeds meer patiënten met ‘gewone’ klachten weg te blijven bij het ziekenhuis. Ook als die klachten eigenlijk geen uitstel dulden. Djamin: ,,Daar maken we ons wel zorgen over. Ik wil niet dat iemand met een acute beroerte nu niet meer bij ons komt.’’

Quote

Ik wil niet dat iemand met een acute beroerte nu niet meer bij ons komt. Tegen de huisartsen zou ik willen zeggen: wees niet terughou­dend in het doorsturen van patiënten

Remco Djamin, Longarts Amphia
Quote

Voor een gebroken heup kan je hier ook nog steeds direct geholpen worden

Remco Djamin, Longarts Amphia

Volgens Djamin zijn ook huisartsen mogelijk terughoudend geworden met het doorsturen van acute patiënten naar het ziekenhuis. ,,Tegen hen zou ik willen zeggen: wees dat niet. Ook die zorg moet op peil blijven. En daar hebben we, omdat we de niet-acute zorg hebben afgeschaald, ook nog altijd voldoende capaciteit voor. Wie een nieuwe heup moet hebben, moet even wachten. Maar voor een gebroken heup kan je hier ook nog  steeds direct geholpen worden.‘’

In het Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom stond de teller dinsdag op 34 besmette patiënten, waarvan 7 op de intensive care. Sinds maandag zijn er 63 nieuwe coronapatiënten overleden. In totaal stierven er in Nederland 276 mensen aan de ziekte, in leeftijd variërend van 55 tot 97 jaar. Het totale aantal positief geteste mensen komt daarmee op 5560 waarvan bijna een derde uit Brabant komt. 

Bekijk hieronder al onze video's over het coronavirus:

In samenwerking met indebuurt Breda