Astrid uit Breda zat aan de grond: ‘Maar de tegenprestatie was mijn redding’
BREDA - ,,Ik was heel eenzaam, nu ben ik weer onder de mensen. Ik zie de tegenprestatie als mijn redding en een nieuw begin.’’ Vorig jaar moesten Bredanaars die vijf jaar of langer in de bijstand zitten aan de slag door het leveren van een ‘tegenprestatie’. Voor Astrid*, een van de 674 deelnemers, is het project een groot succes.
Nico SchapendonkLaatste update:28-05-20, 23:03
De Bredase weet nog hoe ze vorig jaar schrok van de dwingende brief die de gemeente Breda had gestuurd. Boodschap: als Yolanda haar uitkering wil houden, dan moet ze een ‘tegenprestatie’ leveren.
Die ‘tegenprestatie’ kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook mantelzorg of het volgen van een opleiding. ,,Ik ging met lood in de schoenen naar de eerste bijeenkomst’’, vertelt de Bredase. ,,Maar van het eerste moment voelde het als een warm bad. Ik heb het gevoel gezien en gehoord te zijn en voel me weer wat waard.’’ Nu werkt Astrid als ‘vrijwillige barvrouw’.
Voor wethouder Boaz Adank (Sociale Zaken, VVD) is dit precies waar de ‘tegenprestatie’ om draait: ,,Mensen doen iets terug voor hun uitkering en worden er zelf ook beter van. Hun sociale isolement wordt doorbroken.’’
Dagritme
Dat wordt bevestigt door het onderzoek ‘Een jaar tegenprestatie’, dat Adank heeft gepresenteerd. Daarin staat dat het maken van sociale contacten, nuttig bezig zijn en het opbouwen van een dagritme als grootste voordelen van het project worden gezien.
Daar staat tegenover dat er weinig mensen zijn die denken dat ze er een baan aan over houden. Slechts acht procent van de ‘tegenpresteerders’ denkt dat die kans groot is. Bijna de helft schat die kans als ‘klein’ in.
Nooit een volwaardige baan
De Bredase samenleving heeft dit project omarmt.
Boaz Adank , Wethouder Sociale Zaken Breda
Dat is ook niet erg, zegt wethouder Adank: ,,Dit is geen reïntegratieproject. Misschien krijgen sommige mensen nooit een volwaardige baan. Het gaat er om dat ze weer iets sterker op de arbeidsmarkt staan.’’
De 674 mensen die sinds 1 april 2019 een ‘tegenprestatie’ leveren konden terecht bij zo’n vierhonderd Bredase organisaties. ,,De samenleving heeft dit project omarmt’’, zegt Adank, die zich nog kan herinneren dat er vorig jaar ook organisaties waren die zich overvraagd voelden.
Het project gaat door, elk jaar met 350 mensen. Meer kan het ambtelijk apparaat niet aan. En de organisaties ook niet. Adank: ,,Tien mensen die een voetbalveld belijnen… Dat heeft ook geen zin.’’
Geen zorgen
Vanwege de coronacrisis komen er nu veel mensen in de bijstand terecht. Zij hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken over het leveren van een ‘tegenprestatie’. Die geldt alleen voor mensen die minstens vijf jaar in de bijstand zitten.
*In verband met de privacy gaat het hier om een gefingeerde naam.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.