Volledig scherm
In juni was er op het station in Breda een presentatie van de AriQon waarbij de box gebruikt werd om stroom te leveren aan de geluidinstallatie van een bandje. © AirCon

Auto als batterij voor foodtrucks en geluidsinstallaties

BREDA - Een foodtruck of een geluidsinstallatie laten draaien op de accu van een elektrische auto? Het kan met de AirQon, een box die tussen de auto en en een elektrisch apparaat wordt geplaatst. 

De AirQon is een Bredaas initiatief waarin wordt samengewerkt door diverse bedrijven, instellingen en de gemeente. Woensdag - op de Dag van de Duurzaamheid - is bekend geworden dat het project een Europese subsidie van 3,2 miljoen euro krijgt. 

In Breda is de box al enkele keren getest, zoals op Koningsdag en bij Breda Barst. Het is de bedoeling dat de AirQon met name gebruikt gaat worden op evenementen.  "Nu worden daar vaak dieselgeneratoren gebruikt. Als je die niet meer nodig hebt, is dat goed in het kader van duurzaamheid maar ook voor flinke verbetering van de luchtkwaliteit," aldus de Bredase wethouder Daan Quaars. 

Het is ook de bedoeling dat bezoekers van evenementen  straks gevraagd wordt om hun eigen elektrische auto beschikbaar te stellen voor de AirQon. "Als tegenprestatie krijgen ze dan bijvoorbeeld gratis entree of consumpties op het evenement," aldus Quaars. 

Het idee voor de AirQon ontstond vorig jaar tijdens het festival Pannen op het Dak (op het dak van parkeergarage Concordia). De organisatie moest toen deels gebruik maken van een lawaaierige dieselgenerator en vroeg de gemeente naar een alternatief.  Dat leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van de AirQon.

De partners in het project zijn onder andere de evenementenorganisaties Breda Barst en Kairos, hogeschool Avans, enkele tech-bedrijven (Faraday, I-Homer, Eaton), Nissan-dealer Leendert van de Born en de gemeente Breda. 

  1. Warmtenet in Breda breidt uit en gaat Tramsingel onderdoor: ‘Behoorlijke ingreep’
    PREMIUM

    Warmtenet in Breda breidt uit en gaat Tramsingel onderdoor: ‘Behoorlij­ke ingreep’

    BREDA - Voor wie zich afvraagt waar die enorme zwarte buizen voor nodig zijn op de Lunetstraat: het warmtenet van Breda breidt uit. Zitten er nu zo’n 20.000 woningen op wat in de volksmond wel stadsverwarming heet, daar komen binnen nu en pakweg vijf tot tien jaar 5.000 huizen en ook bedrijven bij. Er wordt vijf kilometer aan extra hoofdleiding gelegd, om de ‘warmtering’ te sluiten.

In samenwerking met indebuurt Breda