Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen

‘Bankmol’ krijgt 1,5 jaar cel voor overval op 78-jarige vrouw die 79.000 euro opnam

Een voormalig medewerker van de Rabobank is vandaag veroordeeld, omdat hij de overvallers van een bejaarde vrouw in Bladel had geïnformeerd over het grote geldbedrag dat zij had opgenomen. Voor medeplichtigheid aan de overval legde de rechtbank in Den Bosch aan de ‘bankmol’ een celstraf op van anderhalf jaar. Tegen hem was drie jaar cel geëist.

Volgens de rechtbank speelde bankmedewerker Mehmet E. (23) een onmisbare rol bij de overval. Hij zocht in de systemen van Rabobank op welke mensen grote geldbedragen hadden opgenomen. Verschillende mensen werden vlak na de opname van het geld overvallen: in Venlo, Roosendaal en Zundert (poging). Op het lijstje met negentien namen stond ook de naam van de vrouw uit Bladel. Justitie vermoedt dat de Bredase ‘Rabobende’ ook in Bladel de vrouw meteen na de geldopname wilde beroven. Uit telefoongegevens bleek dat Rachid K., een van de overvallers, in Bladel was toen de vrouw op 8 juli 79.000 euro ophaalde. Waarschijnlijk ging er iets mis, waarna de mannen twee maanden later een nieuwe poging waagden. 

De 78-jarige vrouw werd in de nacht van 6 op 7 september 2017 in haar seniorenwoning overvallen en toegetakeld. Bankmedewerker Mehmethan E. (23) kwam in beeld, doordat hij in het banksysteem had gezocht naar informatie van de geldbestelling van het slachtoffer. Twee maanden eerder had ze 79.000 euro opgenomen bij haar bank. De overvallers maakten geen geld buit, doordat de  vrouw het grootste deel van het bedrag aan haar zoon had gegeven.

Ook vrijspraak

De rechtbank veroordeelde twee van de drie verdachten; een derde verdachte werd vrijgesproken. De langste celstraf is voor hoofdverdachte Nabil D. uit Breda, een van de twee overvallers. Hij moet van de rechtbank zes jaar de cel in, precies zoals justitie had geëist. 

Er was echter ook vrijspraak voor Rachid K. Volgens Justitie zou hij op de uitkijk hebben gestaan. Rechtbank kan aan de hand van telefoongegevens vaststellen dat hij in Bladel is geweest, maar zijn rol is niet bewezen. Er was vier jaar cel tegen hem geëist, maar nu wordt hij dus vrijgesproken. 

Schokkend

Vooral het geweld maakt de overval op 7 september 2017 zo schokkend. De daders stonden om drie uur ’s nachts aan het bed van de vrouw en schenen met een zaklamp in haar gezicht. Meteen kreeg ze een vuistslag in haar gezicht, gevolgd door meerdere klappen. Bont en blauw werd ze uiteindelijk achtergelaten.

Volgens justitie was Nabil D. uit Breda een van de twee mannen die de bewuste nacht aan haar bed stonden. Hij zou samen zijn geweest met Soufian Zouagh, eveneens uit Breda, die een halfjaar na de overval werd doodgeschoten. Zough liet een vingerafdruk achter; van D. werden gedeeltelijke dna-sporen gevonden op bebloede tie-wraps rond het bed. De twee zouden in de nacht van de overval hulp hebben gekregen van een derde inwoner van Breda, die op de uitkijk stond: Rachid K. 

In samenwerking met indebuurt Breda