BCT het kloppende hart van de boomteeltsector
ZUNDERT - Het plan voor Business Centre Treeport (BCT) wordt steeds concreter. Het bedrijventerrein dat 62 hectare groot wordt en langs de A16 op de grens van Nederland en België komt, moet het kloppend hart van de boomteeltsector worden.
De ambitie is om het energieneutraal te ontwikkelen en er een zelfvoorzienend bedrijventerrein van te maken. Inclusief hotel. Het ontwerpbestemmingsplan ligt nu ter inzage en de verwachting is dat er in de zomer van 2018 gestart kan worden met de realisatie. Het plan voor BCT in vijf onderdelen:
Hotel
In het plan wordt rekening gehouden met een hotel met maximaal vijftig hotelkamers. Volgens projectleider Remco van Dessel is dat nodig om mensen een slaapplek te bieden die meerdere dagen aanwezig zullen zijn op het bedrijventerrein. Het hotel komt bij het Excellence & Experience Centre waar beurzen, congressen en evenementen worden georganiseerd. Ook is daar ruimte voor onderwijs en onderzoek. "De grootte van het hotel moeten we nog bepalen, maar het zal tussen de twintig en maximaal vijftig hotelkamers uitkomen", aldus Van Dessel.
Voor het hotel en Excellence & Experience Centre is 13.000 vierkante ruimte beschikbaar die plaats biedt aan minimaal zeshonderd parkeerplaatsen.
Multifuel tankstation
Het BCT wil een innovatief en duurzaam tankstation realiseren waar naast waterstof ook LNG (vloeibaar aardgas) en CNG (aardgas onder druk) wordt aangeboden. "Het tankstation is bedoeld om alternatieve brandstoffen aan te bieden aan onze sector. Het groot transport kan gebruikmaken van LNG. De kleinere afstanden op ons terrein of naar de Zundertse boomkwekers toe, kan op waterstof gebeuren." Het tankstation is gesitueerd aan de Belgische zijde van het bedrijventerrein.
Duurzaamheid
Het doel is om BCT energieneutraal te ontwikkelen. Daarnaast is er de 'vergaande' ambitie om er een zelfvoorzienend terrein van te maken. Enerzijds door de productie te 'verduurzamen', anderzijds door het beperken van de CO2-uitstoot door het beperken van transportstromen en het toepassen van alternatieve energiebronnen. Zo komen er op het terrein zelf drie windmolens om te voorzien in de eigen energiebehoefte. Ook zal er gebruik worden gemaakt van zonne-energie en biomassa. Daarnaast draagt het multifuel tankstation ook bij aan deze ambitie.
Veel ruimte voor groen en water
Het BCT is samen met de gemeente Zundert gekomen tot een ruim bestemmingsplan wat betekent dat de invulling van het terrein grotendeels vrij is. Uitsluitend de locatie van het Excellence & Experience Centre en de hoofdontsluiting (via de Amsterdamstraat en Rietvelden) is vastgelegd. Doordat het vrij in te delen is, kan het BCT het ontwikkelen tot 'etalage voor de sector', zoals Van Dessel het noemt. "De openbare ruimte vind ik zelf erg mooi aan het plan. Het wordt groener dan een normaal industrieterrein." Zo is er veel ruimte voor groen en water en wordt de ruimte rondom de Hazeldonkse beek ecologisch ingericht. "Ook gaan we de natuur op het terrein aansluiten op de ecologische verbindingszone daar. Om zo optimaal mogelijke leefomstandigheden te creëren." Er komen ook fiets- en voetpaden op het terrein.
Bedrijven
Het is de bedoeling dat er diverse 'aan boomteelt gelieerde bedrijven' zich gaan vestigen op BCT waardoor er kruisbestuiving ontstaat dat weer kan zorgen voor nieuwe ideeën, innovatieve concepten en samenwerking. Voorbeelden van bedrijfstakken zijn toeleveranciers, dienstverlening, agrologistiek en handel, ontwikkeling, onderwijs en onderzoek. Volgens de projectleider is er veel interesse. "Op onze lijst met contacten waarmee we verder in gesprek gaan, staan nu al ongeveer een twintigtal bedrijven."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Aan zee zijn alle zorgen voor even verdwenen: ‘Vandaag dachten we niet aan de oorlog’
Het hoge woord is er uit. Onze huisgenoten gaan ons verlaten. Vier maanden geleden stonden ze op de stoep met een paar tasjes. Ze hadden geen idee waar ze terecht zouden gekomen. Inmiddels gaat de tweeling hier naar school, fietst Nataliia naar haar vrijwilligerswerk aan de andere kant van de stad. Ze weten de weg, kennen de mooiste plekjes in Breda, de beste winkels. Ze hebben een vaste plek bij ons aan tafel, in ons gezin, in ons hart. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUMeetrecensie
Nieuw gezicht van Mr. Moos net zo vertrouwd als beroemde voorganger
Jong. Hip. Ruimtelijk. Stijlvol. Klassiek. Zomaar een handvol termen die van toepassing zijn op Mr. Moos. Ook de jongere versie van Dickens & Jones blijkt ruim twee jaar na de opening een hit te zijn. -
PREMIUM
Na zoektocht van 30 jaar heeft Batmobile eindelijk haar Batmobeer: ‘Geen laf biertje’
BREDA - De drie bandleden van de Bredase rockabilly band Batmobile vonden het wel een stoer idee, een eigen bier. Op de drempel van het 40-jarig bestaan van de band is het eindelijk zover. Vrijdag beleeft Batmobeer haar officiële release bij proeflokaal BRACK in Breda. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
PREMIUM
Werk aan de warmtesingel op drie plekken in Breda: ‘Lokale energie steeds belangrijker’
BREDA - De aanleg van het laatste stuk stadsverwarming in Breda is begonnen. ,,Duurzame, lokale energie wordt steeds belangrijker.” -
PREMIUM
Zundertse wapenhandelaren platgebeld door schutters die munitie zoeken: 'Alles gaat tegen woekerprijzen naar Amerika’
ZUNDERT - Ze klagen allemaal. Jagers, schietsportverenigingen, kleiduivenschutters... Hun munitie is exorbitant duur geworden. Als het al verkrijgbaar is op de wereldmarkt. Met dank aan Trump, Biden, Boris en de oorlog in Oekraïne. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
In samenwerking met indebuurt Breda
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer