Volledig scherm
Drukte in de Zundertse Veldstraat © ron magielse / pix4profs

Bewoners Veldstraat Zundert vrezen voor ongelukken

ZUNDERT Bewoners van de Veldstraat in Zundert houden hun hart vast. Het is, zo zeggen zij: ,,Wachten op het eerste ongeluk." Het verkeer in hun straat is sinds enkele maanden flink toegenomen. Bovendien wordt er hard gereden. Het is daardoor gevaarlijk geworden.

Sinds de Prinsenstraat is afgesloten, rijdt er veel (zwaar) verkeer door hun straat. ,,Maar dat niet alleen", zeggen Evert Jakobs en José van Batenburg namens enkele bewoners. ,,Sinds 10 december rijden er bussen in de Veldstraat. In het smalste stuk, vlak naast een pad waar veel scholieren uit komen fietsen, zijn twee haltes. Elke dag opnieuw zie je hoe de scholieren bijna onder een bus of vrachtauto rijden. Dat gaat nog eens mis."

Aandacht

Keer op keer trokken bewoners bij de gemeente aan de bel. Wezen op de drukte, de snelheid en de opmerkelijke plek van de bushaltes. ,,En iedere keer weer horen we dat de haltes er tijdelijk zijn, dat er onderzoeken zijn geweest naar waar die het beste kunnen staan en dat het de aandacht van de gemeente heeft. Maar er gebeurt niets. Als we naar de onderzoeken vragen, krijgen we niets te zien. We worden aan het lijntje gehouden."

De drukte, met name van vrachtwagens en bussen, is niet alleen onveilig, maar levert ook andere problemen op. ,,We hebben last van het lawaai, moeten zwaarder gaan isoleren en hebben door de trillingen scheuren in onze gevels gekregen." Ook daarover is aan de bel getrokken. ,,Opnieuw tevergeefs."

Handhaaf de snelheid, plaats verrijdbare wegversmallingen, leg een zebrapad aan en verplaats de bushaltes naar een andere plek in de straat, zeggen de bewoners. Ze schreven er een brief over naar college en politiek.

Moties

Die laatste luisterde, bleek dinsdagavond bij de Zundertse raadsvergadering. Zowel het CDA als de VVD dienden  moties over het onderwerp in. Daarin vroegen ze om duidelijkheid voor bewoners en politiek. Waarbij de VVD ook hamerde op helderheid over de onderzoeken waar steeds naar wordt verwezen. Allebei de moties weden aangenomen. 

Wethouder Johan de Beer, die toegaf dat de communicatie met bewoners geen schoonheidsprijs verdient, meldde dat een nieuwe bewonersavond op 26 maart meer duidelijkheid moet bieden. Intussen wordt  zoals de raad verzocht, nu al gekeken welke tijdelijke maatregelen zijn te treffen om de verkeersoverlast in te perken. Bijvoorbeeld met een versmalling. 

Onderzoeken

Op 25 april  staat het onderwerp op de agenda van de raadsvergadering. Dan wordt over de Veldstraat gesproken in het kader van een integraal verkeersplan voor Zundert. Het gaat dan onder meer over het voornemen om in de Molenstraat eenrichtingverkeer in te voeren. ,,Dat heeft zijn weerslag op de omliggende straten, zoals de Veldstraat."

De onderzoeken die zijn gedaan in de Veldstraat naar de buslijnen en -haltes, bestaan wel degelijk, zei de wethouder in reactie op de openlijke twijfel van de VVD. ,,Ze worden genoemd in een officiële bekendmaking van het verkeersbesluit in de Staatscourant", voerde hij als bewijs aan. Maar daarmee overtuigde hij de raad niet. De Beer beloofde: ,,Bij de raadsvergadering van 25 april zullen de onderzoeken voorgelegd worden."  

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda