Bij deze teler vind je juffertjes die graag perfect uitgelicht willen worden
Van West-Brabantse bodemIn deze serie nemen we u mee de ‘de boer op’. Hoe verdienen West-Brabantse landbouwers hun brood? Vandaag: de snackkomkommer van Ad Verhoeven uit Prinsenbeek.
Een glastuinbouwer anno 2022 is meer dan een groente- of fruitteler. En hoewel Ad Verhoeven (57) uit Prinsenbeek eerst en voor alles tuinder is, zou er zonder te liegen ook marketeer, energiedeskundige en led-lichtexpert op zijn visitekaartjes kunnen staan.
Daarnaast is de teler voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de introductie van de snackkomkommer. De smaakvolle mini-variant van de bekende komkommer ligt tegenwoordig in elke supermarkt. Op scholen en in kantines tref je ze aan in de lunchtrommel.
Zestien jaar geleden had nog niemand van de snackvariant gehoord. Verhoeven hoorde er voor het eerst over via een adviseur van het zaadveredelingsbedrijf. Zoals veel van zijn collega’s bevond de Bekenaar zich op enig moment voor de vraag gesteld: hoe ga ik de toekomst in? Ga ik uitbreiden? Specialiseren? Stap ik over op een ander gewas?
Afmeting
Verhoeven, die het telersvak van zijn vader leerde, kiest voor het laatste. Het belangrijkste verschil tussen de ‘gewone’ komkommer en de snackkomkommer is de afmeting. Snackkomkommertjes zijn, anders dan misschien gedacht, geen vroeg geoogste ‘grote’ exemplaren. ,,Het is een speciaal ras”, zegt Verhoeven. ,,Speciaal ontwikkeld. Het onderscheidt zich door de grootte, de smaak en de bite.”
Het onderscheidt zich door de grootte, de smaak en de bite
Naast Verhoeven zijn er nog twee telers die rond dezelfde tijd beginnen met de teelt van dit nieuwe ras. Aanvankelijk richt Verhoeven een klein deel van zijn 3700 vierkante meter kas in voor de snackkomkommer. ,,We begonnen met 2000 vierkante meter. Van 2000 naar 4000 en weer terug naar 2000. Zo gingen we stap voor stap vooruit en soms een stap terug.”
Markt
Die stappen terug in het begin hadden alles te maken met de onbekendheid van het product bij het grote publiek. ,,Het is een markt die we zelf hebben moeten creëren”, legt de teler uit. ,,Dat in de markt is wel even een leerdingetje geweest.”
Verhoeven prijst zijn nieuwe product aan op beurzen, gaat ermee naar openingen van supermarkten en deelt de snackgroenten uit via scholen. Het maakt hem teler-marketeer. ,,De lat ligt bij zo’n nieuw product extra hoog. De klant mag op geen enkele manier teleurgesteld zijn. Vandaar de je jouw product zo goed en zo vers mogelijk in de winkel wil krijgen.” Niet onlogisch.
De lat ligt bij zo’n nieuw product extra hoog. De klant mag op geen enkele manier teleurgesteld zijn
(Tekst gaat verder onder de foto)
Wanneer de consument eens een keer een tomaat of banaan koopt die iets minder is, dan wordt dat sneller geaccepteerd als een zijnde een foutje. Koopt iemand een product dat hij of zij nog niet kent en het is niet perfect, dan krijgt de noviteit vaak geen tweede kans.
Gezond alternatief
Zeker in die eerste jaren trekt Verhoeven veel op met enkele telers uit het Westland die eveneens met snoepgroenten bezig zijn. Snoeptomaatjes en snackpaprika’s, samen met de snackkomkommer als lekker en gezond alternatief voor zoete tussendoortjes. Langzaam maar zeker krijgt de snackgroente voet aan de grond. Inmiddels is de hele kas gevuld met de snackkomkommer en levert Verhoeven aan afnemers in binnen- en buitenland.
Hoewel de teler zich kan bogen op twintig jaar ervaring met komkommers, is het zeker in het begin wennen. ,,De snackkomkommer is een juffertje hoor”, vertelt hij. ,,Ik dacht aanvankelijk ook: het is een komkommer maar dan kleiner. Maar de teelt is technisch beduidend anders. De bewatering, het klimaat, dat hebben we allemaal zelf uit moeten dokteren.
(Tekst gaat verder onder het kader)
Led-teelt
Ledlampen leveren zeer efficiënt licht vanuit de kleine lichtbronnen, led’s genaamd. Het licht wordt opgewekt door het bewegen van elektronen door een halfgeleidermateriaal. In vergelijk met TL lampen en gloeilampen wordt er maar een heel klein beetje warmte aangemaakt. Licht bestaat uit verschillende kleuren. Planten groeien het best in een bepaald kleurspectrum. In het geval van de snackkomkommer, zo leerde Verhoeven op basis van vier jaar aan experimenteren met licht, klimaat en water, is dat een combinatie van groen en verrood (vergelijkbaar met avondrood) licht. Dat laatste zien wij mensen niet eens met het blote oog. Maar de plant pikt het wel op.
Een belangrijk verschil tussen de snackkomkommer en zijn grote neef is de frequentie van oogsten. De snackvariant moet dagelijks geoogst worden, zeven dagen per week. In de zomer soms zelfs twee keer. ,,De gewone komkommer komt van de plant ergens tussen de 300 en 600 gram.”
,,Wat in de winkel ligt, zit meestal ergens rond de 360 gram. Bij de snackkomkommer mag er hooguit zeven of acht gram verschil zitten tussen de grootste en de kleinste maat.” Terwijl we door de kas lopen, valt op dat de planten van de snackkomkommer veel minder dik in het blad zitten. Dit is vanwege de stugge haartjes op de plant een voordeel voor de plukkers.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Energieprijs
Plots dimt het licht zich in de kas. ,,De energieprijs piekt”, merkt Verhoeven op. Het kan niemand ontgaan zijn dat de energieprijzen de laatste maanden exorbitant gestegen zijn. Maar weinigen merken hier zoveel van als de glastuinders doen. ,,In november kreeg ik een nota die net zo hoog was als de rekening van het hele jaar ervoor. Stel je voor dat dit voor elke Nederlander zo zou zijn.”
In november kreeg ik een nota die net zo hoog was als de rekening van het hele jaar ervoor. Stel je voor dat dit voor elke Nederlander zo zou zijn
Op momenten dat de stroomprijs, die gedurende de dag enorm kan pieken, al te hoog wordt, schakelt het systeem van Verhoeven een tandje terug. In een groot deel van de kas hangt een nieuw type ledverlichting. Zo’n vijf jaar geleden stapte Verhoeven volledig over op ledverlichting . Een fikse investering, die ook energiebesparend is, maar nog niet meteen zaligmakend.
Vier jaar lang is Verhoeven, samen met producent Signify (voorheen Philips Lightning) op zoek naar het beste ‘recept’. Nu, zestien jaar aan teelt en een dikke vier jaar aan licht-experimenten verder, is Verhoeven er eindelijk achter hoe hij zijn ‘juffertjes’ met behulp van het beste licht zo smakelijk mogelijk aan de man kan brengen.
Meer lezen?
Wilt u meer lezen over West-Brabantse landbouwers?
- Hier vind je een tuincentrum in de openlucht: ‘Geen personeel, geen winkel: dat zorgt voor scherpe prijzen’
- Hier vind je een stal vol nieuwsgierige dieren: ‘Van geiten houden leer je vloeken, haha’
- Cees en Jeanette zetten zich in voor het imago van de varkenshouderij: ‘Beeld is soms eenzijdig’
- Een boerderij zoals uit de kinderboeken: op deze Bredase boerderij vind je allerlei dieren en groenten
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Breda en Oosterhout waarschuwen Oekraïense vluchtelingen voor ‘louche bedrijven’
BREDA - De gemeentes Breda en Oosterhout proberen te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van Oekraïense vluchtelingen die hier opgevangen worden. ,,We zijn alert, want risico's op misbruik zijn aanwezig.” -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
PREMIUM
Het kost wat tijd, maar nu is bouw topsporthal Breda echt begonnen
BREDA - De bouw van de topsporthal aan de Terheijdenseweg in Breda is na meer dan vijf jaar aan voorbereiding officieel van start gegaan. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUM
Op het fietspad richting Wagenberg rijd je straks over zonnepanelen
WAGENBERG- Het fietspad langs de N285 nabij Wagenberg krijgt zonnepanelen in het wegdek. Het zonnefietspad is een proef van de provincie Noord-Brabant.
-
met video
Man (24) op hoofd geslagen met vuurwapen bij straatroof in Breda
BREDA - Bij een straatroof in Breda is een 24-jarige man zaterdagavond op zijn hoofd geslagen met een vuurwapen. Dat gebeurde rond 22.20 uur in de Roerstraat, een kleine zijstraat van de Scheldestraat. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUM
Allemaal aan de warmtepomp? 'Daar is Nederland nog niet klaar voor’
MADE/BREDA - Installateurs in de regio reageren bezorgd op het plan van de regering om alle huishoudens vanaf 2026 over te zetten van gasverwarming op elektrische (hybride) warmtepompen.
In samenwerking met indebuurt Breda