Bij het kapelletje begon het een halve eeuw geleden voor wielervereniging Sporting Oekel
RIJSBERGEN - Op een mooie meidag in 2020 zitten vier mannen, drie op leeftijd, bij een kapelletje in het buitengebied van Rijsbergen. Op enige afstand van elkaar, de strenge RIVM-maatregelen zijn nog van kracht. Ze zitten niet zomaar op deze plek, want het is de geboortegrond van wielervereniging Sporting Oekel.
Joost Klaverdijk
Die werd op 1 juni 1970 opgericht, nu dus een halve eeuw geleden. Het kapelletje op de hoek Oekelsestraat-Gelderdonksestraat staat daarbij centraal. Niet om religieuze redenen, maar oprichters Wim van Hooijdonk en Wim Huijbregts woonden ieder aan een kant van het monumentje. Janus Martens, de derde oprichter, woonde er ook vlakbij.
Huijbregts zit er nu, met Jan Bastiaansen (lid sinds 1971), Bart Peemen (sinds '74) en 'jonkie' Ton van Oorschot, de huidige secretaris. "Niemand had in het begin een koersfiets.”
'Een halve eeuw en ruim twee generaties verder is er veel veranderd', zo leert het voorwoord van het jubileumboekje. 'We begonnen op oude stalen fietsen in een voetbalbroek en een T-shirt. Dat is doorontwikkeld tot de carbon fietsen met aerodynamische lycra outfits, in kleurencombinaties waar we in het verleden lasogen van kregen.' "In het begin had niemand een koersfiets, we reden op onze gewone fietsen", weet Huijbregts nog.
"Pas na een jaar of zo kregen we van de fietsenmaker een racefiets. Daar reden we toen bij toerbeurt op." Huijbregts mag dan aan de wieg van Sporting Oekel hebben gestaan, hij bleek beter te kunnen besturen dan koersen. "We rijden nog steeds flink door, dat heeft altijd in Oekel gezeten", zegt Van Oorschot nu. “Daardoor is de club niet voor iedere zondagsrijder geschikt."
“Je merkt dat er veel rijders meedoen die vroeger echt op niveau hebben gereden", vult Peemen aan. Enkele rijders die bij Sporting Oekel begonnen, verschenen later in de verslagen van Mart Smeets en Jean Nelissen: Johan van der Velde, Jaques Hanegraaf en Theo van der Velde zijn de bekendsten. Maar ook Jos Gevers, Johan Pemen en René Haast gooiden bij de amateurs hoge ogen.
Sporting Oekel bleef al die jaren de enige officiële wielervereniging van Rijsbergen. "De club had altijd wel rond de vijftig, zestig leden", zegt Bastiaansen. "De gemiddelde leeftijd is nu wel hoog hoor, rond de 65. Piet Borst is met zijn 89 volgens mij het oudste lid. Vanaf 1973 of zo. Die fietst nog, jazeker."
We zien de populariteit onder de jeugd voor clubs als de onze afnemen. Veel jongeren willen het serieuzer aanpakken, bijvoorbeeld op officiële banen zoals in Breda
Van Oorschot: "Omdat we met bijna allemaal oud-renners zijn, rijden we harder dan de gemidelde trimclub. We zien de populariteit onder de jeugd voor clubs als de onze afnemen. Veel jongeren willen het serieuzer aanpakken, bijvoorbeeld op officiële banen zoals in Breda. We praten al jaren over het instellen van categorieën, maar het komt er nooit van.”
Sporting Oekel begon al meteen in 1970 met wedstrijden. Bastiaansen: "Met een kerstcross hadden we een bus haarlak, sokken en een stopdas als prijzen. Die das hing al 17 jaar in de etalage, helemaal verkleurd, dus die was niet veel meer waard." Ook rollerwedstrijden in café De Sportvriend stonden op het program. "De kroegbaas beloofde een geluidsinstalatie als hoofdprijs", weet Huijbregts nog. "De winnaar kreeg de ouwe radio uit de kroeg. De eigenaar had immers geen nieuwe beloofd.”
Voor het jubileum is een kleurrijk boekje uitgegeven van dik honderd pagina's. De leden en oud-leden krijgen het thuisbezorgd. Het driedaags feest dat met Pinksteren zou worden gevierd, schuift een jaartje op.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.