Volledig scherm
Het Ulvenhoutse Voorbos. © Cor de Cock

Bomenkap Ulvenhoutse
bos begint in augustus

ULVENHOUT - Opnieuw gaat Staatsbosbeheer een groot aantal bomen in het Ulvenhoutse Voorbos kappen. Nadat vorig jaar in het westelijk deel van het bos al flink wat bomen zijn verdwenen, wordt nu aan de andere kant gesnoeid. Dat is volgens Staatsbosbeheer nodig om de kwaliteit en diversiteit van het bos te behouden en te verbeteren.


De werkzaamheden in het bos beginnen in augustus. Bomen die al een tijdje voorzien zijn een roodoranje stip kregen, worden verwijderd. Deze staan vooral aan de Kerkdreef en de Sint Annadreef. Die bomen zijn oppervlakkig geworteld en waaien daarom makkelijk om. Staatsbosbeheer wijst in dat verband op de storm van afgelopen winter toen verschillende bomen het loodje legden.

Inheemse loofbomen

Naaldbomen en uitheemse soorten loofbomen worden vervangen door inheemse loofbomen. Hierdoor is er minder verdamping van grondwater wat ten goede komt aan de natuurlijke samenstelling van het bos dat in de toekomst gevarieerder moet worden, met meer bloemen, insecten en vogels.
Het Ulvenhoutse Voorbos is een ‘topnatuurgebied in Europa’, aldus Staatsbosbeheer en heeft de Natura2000-status. In Nederland gaat het om zo’n 160 gebieden waar maatregelen worden genomen om de natuurlijke leefomgeving te beschermen en biodiversiteit te behouden.

Oorspronkelijk karakter

De aapassingen aan het Ulvenhoutse bos moeten ervoor zorgen dat het oorspronkelijke karakter van afwisselend vochtig en droog loofbos met bloeiende bosplanten terugkomt.
Voor het behoud van de bermen aan de rand van het bos, treft de gemeente Breda maatregelen. Parkeren in de bermen van de Huisdreef en de Sint Annadreef wordt onmogelijk gemaakt door het plaatsen van palen. Bezoekers van het bos kunnen straks parkeren op een nieuwe parkeerplaats naast restaurant De Fazanterie.

Tekst en uitleg

Wie meer wil weten over de werkzaamheden kan zaterdag 23 juni in het Ulvenhoutse Voorbos terecht wanneer medewerkers van Staatsbosbeheer tekst en uitleg geven. Dat gebeurt van 10.00 tot 12.00 uur en tussen 13.00 en 15.00 uur bij het Hoefijzerven, vlakbij de Kerkdreef.

  1. Prinsenbeekse BAK-zittingen trekken ook jongeren

    Prinsen­beek­se BAK-zittingen trekken ook jongeren

    PRINSENBEEK - De Prinsenbeekse BAK-zittingen in De Drie Linden zijn onverminderd populair: alle voorstellingen zijn uitverkocht. Sinds 2016 zit het publiek aan lange tafels in plaats van in een theateropstelling en deze oktoberfeestsetting werpt zijn vruchten af; het publiek weet de carnavalsavond weer moeiteloos te vinden. Deze jaargang zijn er veertig extra plaatsen gecreëerd en is de capaciteit 360. Daarbij worden bovendien alle leeftijden bereikt. Het werkt ook mee dat steeds meer jongeren deelnemen op het podium; zij nemen immers hun vrienden mee.

In samenwerking met indebuurt Breda