Volledig scherm
De Troeteleik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout. © ron magielse / pix4profs

Bomenstichting wil opnieuw onderzoek troeteleik

ULVENHOUT - In een ultieme poging de A58-troeteleik van de ondergang te redden, wil de Bomenstichting opnieuw onderzoek laten doen naar de mogelijkheden om de boom te laten staan als de weg wordt verbreed. Om die reden wil de stichting een verkeerskundig bureau inschakelen.

De troeteleik moet wijken als over enkele jaren de A58 tussen de knooppunten Galder en Sint-Annabosch wordt verbreed van vier naar zes rijstroken. Rijkswaterstaat ziet geen enkele mogelijkheid de boom, die nu fier tussen de beide weghelften staat, te behouden of te verplaatsen. Volgens verschillende bomendeskundigen zal de eik verplaatsing niet overleven.

Kosten en baten

 Alternatief zou zijn het bouwen van een nieuw viaduct, waardoor de boom kan blijven staan. Er is gekeken naar verschillende varianten, maar de kosten hiervan zijn door Rijkswaterstaat op meer dan 3,5 miljoen euro berekend. “De maatschappelijke baten wegen niet op tegen deze kosten”, liet Rijkswaterstaat eerder al weten. 

Het voortbestaan van de eik, driehonderd jaar oud, houdt de gemoederen al jaren bezigVerschillende acties werden op touw gezet. Maar Rijkswaterstaat concludeerde uiteindelijk vorig jaar december dat de eik moet wijken als de verbreding van de snelweg, in 2020, van start gaat.

Volledig scherm
troeteleik a58 © bn destem

In de race voor een prijs

De troeteleik is genomineerd voor de titel Boom van het Jaar 2018, een landelijke verkiezing georganiseerd door SBNL Natuurfonds. Tot 15 oktober kunnen mensen een stem uitbrengen op een van de twaalf exemplaren, netjes verdeeld over alle provincies.

Quote

Als de troeteleik wint, kan toch nooit gekapt worden? Dat kun je niet maken met de Boom van het Jaar.

Hanna Hirsch, Bomenstichting

Hanna Hirsch van de Bomenstichting geeft alvast een stemadvies: de troeteleik. “Het is de meest bedreigde boom uit het lijstje. We hebben ‘m zelf niet ingediend, dus ik mag er gerust reclame voor maken. En als de troeteleik wint, kan toch nooit gekapt worden? Dat kun je niet maken met de Boom van het Jaar.”

De stichting legt zich nog immer niet neer bij het sneuvelen van de boom. “Vandaar we een second opinon willen. We zijn er nog niet zomaar van overtuigd dat het niet mogelijk is de boom te laten staan. We zoeken naar een oplossing zonder dat de verkeersveiligheid in gevaar komt.”

Welk verkeerskundig bureau de stichting van plan is in te schakelen, wil Hirsch op dit moment niet zeggen. “We willen in ieder geval de mening horen van iemand die niet in opdracht van Rijkswaterstaat werkt.”

Quote

We willen in ieder geval de mening horen van iemand die niet in opdracht van Rijkswater­staat werkt.

Hanna Hirsch, Bomenstichting
  1. Kerk afgeladen vol leutvierders tijdens Oeledienst in Breda: ‘Mag er over (broeks)pijpen gezongen worden?’

    Kerk afgeladen vol leutvier­ders tijdens Oeledienst in Breda: ‘Mag er over (broeks)pijpen gezongen worden?’

    BREDA - Dagjesmensen die - al dan niet geïnspireerd door het tv-programma 'Hier zijn de Van Rossems - die afgelopen zondag een bezoekje aan de Grote Kerk planden, staat bij binnenkomst een bijzondere verrassing te wachten. Vol ongeloof zien ze de kerk afgeladen vol zitten met leutvierders. Sommige bezoekers draaien meteen weer om, anderen blijven staan kijken en maken met hun telefoon foto's en filmpjes voor het thuisfront. De Oeledienst, de jaarlijkse carnavaleske kerkdienst in het Kielegat blijft een bijzonder fenomeen.

In samenwerking met indebuurt Breda