Volledig scherm
Strijp S, Eindhoven © @

Brabant bruist, maar Breda blijft achter

columnVoor een bruisende, creatieve stad kun je beter naar Tilburg, dan naar Breda. 

In 2006 was er op de NHTV een congres waar talloze vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs en de creatieve sector op afkwamen.

In Breda, toen nog stad met karakter, werd gesproken over de kracht van de creatieve industrie. Er werd vastgesteld dat je een levendige stad kreeg, met een gezonde economische toekomst, als er flink werd geïnvesteerd in het culturele en creatieve klimaat. Daarmee maakte je een stad aantrekkelijk voor bedrijven, toeristen en inwoners. 

Hotspot

Breda begreep dat en had zelfs al plannen gemaakt. Zo kwam er een campus met creatieve ondernemingen bij de oude brandweerkazerne, was de Belcrum aangewezen als culturele broedplaats en moest de oostflank van het centrum uitgroeien tot professionele culturele hotspot.

Breda was echter niet de enige die overtuigd was van de kracht van de creatieve industrie. Ook andere steden zagen het belang ervan in.

Tilburg en Eindhoven

Plaatsen als Eindhoven en Tilburg gingen onmiddellijk voortvarend aan de slag en investeerden miljoenen euro’s in hun creatieve ontwikkeling. Breda bleef intussen vooral praten en plannen bedenken.

Anno 2019 heeft Eindhoven een succesvolle Strijp S, maakt Tilburg naam met een levendige creatieve spoorzone, trekken musea in Den Bosch internationaal bezoekers en heeft zelfs Helmond zich met een tot culturele hotspot omgebouwde cacaofabriek in de kijker gespeeld.

Breda hield al die jaren de hand op knip. Bleef wel roepen dat creatieve bloei belangrijk is voor economische groei, maar deed daar verder weinig mee.

Wegbezuinigd 

Inmiddels is in Breda een museum wegbezuinigd, is muziekonderwijs duur geworden, bleef een kans als De Vrede van Breda, redelijk onbenut, en wordt de oostflank met woningen volgebouwd. Deze week bleek bovendien dat wordt bezuinigd op toch al magere cultuurinvesteringen. En er is -opnieuw- voor heel veel geld een zoveelste kwartiermaker aangesteld om te kijken wat cultureel mogelijk is in de Belcrum.

Waar Brabantse zustersteden een steeds hipper en aantrekkelijker imago beginnen te krijgen, blijft Breda gezapig babbelend achter. Het wordt tijd dat er eens geen kwartier-, maar kunst wordt gemaakt. 

In samenwerking met indebuurt Breda