Volledig scherm
PREMIUM
Het gebied tussen bebouwde kom van Bavel en de A27. Hier wil de gemeente Breda het voorkeursrecht vestigen, zodat er een nieuwe woonwijk kan worden gebouwd. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

Breda krijgt groen licht voor voorkeursrecht Bavel: ‘Bezwaren omwonenden zijn normaal’

BREDA/BAVEL - Het is een ‘zwaar wapen’, maar toch krijgen burgemeester en wethouders van Breda het groene licht van de gemeenteraad om het voorkeursrecht te vestigen op een stuk grond tussen Bavel en snelweg A27. Wethouder Paul de Beer (Stedelijke Ontwikkeling, D66) laat weten dat ‘het best mogelijk is dat we het voorkeursrecht ook in het binnenstedelijke gebied gaan inzetten’.

Quote

Koesteren we dit gebied wel?

Jeroen Bruijns, Fractievoorzitter CDA Breda

Tijdens een vergadering van de raad bleek al snel dat alle fracties er van overtuigd zijn dat het gebied van ongeveer 15 hectare bij Bavel nodig is om de lokale woningnood op te vangen. ,,Dat omwonenden bezwaren maken vind ik dan ook normaal. Zij kunnen een beroep doen op planschade’’, formuleerde burgerraadslid Jos van Etten (Breda’97) zijn kijk op de situatie.

 1. Cultuur in Havenkwartier Breda opgedeeld: in Klavers Jansen en op Backer en Rueb
  PREMIUM

  Cultuur in Havenkwar­tier Breda opgedeeld: in Klavers Jansen en op Backer en Rueb

  BREDA - De gemeente Breda gaat de cultuur in het Havenkwartier in wijk Belcrum opdelen in Klavers Jansen en Backer en Rueb. Voor de cultuur in Klavers Jansen, de voormalige conservenfabriek met loodsen en panden, gaan Podium Bloos, Nieuwe Veste en het Chassé Theater de kar trekken. Op Backer en Rueb, waar woningbouw komt, met hergebruik van twee oude fabriekshallen, krijgen MotMot gallery en proeflokaal Brack een rol.
 2. Met bloed bespuugd en in oor en lip gebeten: wordt West-Brabantse hulpverlener vaker doelwit van geweld?
  PREMIUM

  Met bloed bespuugd en in oor en lip gebeten: wordt West-Brabantse hulpverle­ner vaker doelwit van geweld?

  BREDA - Een politieman die in Breda met bloed wordt bespuugd, een man in Bergen op Zoom die zich tot twee keer toe tegen agenten keert, een stadsgenoot die in Roosendaal een politieagente in oor en lip bijt, een Steenbergenaar die een politieman in zijn gezicht slaat bij een opstootje en een Roemeen die in Breda hulpverleners schopt en slaat nadat hij met een hoofdwond op straat was aangetroffen. Het was behoorlijk raak in West-Brabant de afgelopen week. Het lijkt normaal te worden dat hulpverleners en politie ook lichamelijk de volle laag krijgen.

In samenwerking met indebuurt Breda