Breda past plan Markdal amper aan: ‘De natuur? We zien wel’
BREDA - De gemeente Breda heeft het merendeel van de bezwaren die zijn ingediend tegen de herinrichting van het Markdal van tafel geveegd. Los van enkele kleine ‘ambtelijke aanpassingen’ verandert er dan ook niets aan het bestemmingsplan dat de aanpak van het beekdal mogelijk maakt.
Nico Schapendonk
Dat blijkt uit een raadsvoorstel dat burgemeester en wethouders naar de raad hebben gestuurd. Vooral milieuorganisaties hebben vraagtekens gezet bij de plannen om de Mark tussen Duivelsbruglaan en de Belgische grens aan te pakken. Van de 59 zienswijzen die zijn ingediend zijn er 46 ongegrond verklaard.
De dertien zienswijzen die wél gegrond zijn verklaard gaan vooral over de aanpak van stikstof en de grenzen van het gebied, maar ook over de plaatsing van een hobbykasje bij de Reeptiend (mag worden gebouwd) en de aanwezigheid van de spoorlijn Breda-Roosendaal op 1000 meter afstand van het Markdal (klopt niet, wordt verwijderd uit het bestemmingsplan).
Er wordt altijd gekeken naar de gevolgen, maar soms is verlichting onontkoombaar.
Burgemeester en wethouders Breda
Uiteindelijk zijn het voornamelijk tekstcorrecties die worden aangebracht in het bestemmingsplan. Weinig of geen gehoor is gegeven aan de kritiek van de milieuclubs dat er te veel is gekeken naar de belangen van agrariërs, dat er te weinig wordt gedaan aan natuurontwikkeling en dat de waterkwaliteit in de Mark. Het college valt wat die onderwerpen betreft regelmatig terug op onderzoek dat nog moet worden gedaan en plannen die nog moeten worden opgesteld.
Soms heeft de natuur ook gewoon geen voorrang. Zo heeft Natuurplein De Baronie bezwaar gemaakt tegen de aanleg van nieuwe verlichting. Volgens de milieuclub wordt daarmee zowel de rust van vleermuizen als de beleving van het Markdal verstoord. Helaas, maar het gaat te ver om helemaal geen verlichting mogelijk te maken, stelt het college. ,,Soms kan het noodzakelijk zijn om vanwege de sociale veiligheid verlichting te plaatsen. Er wordt altijd gekeken naar de gevolgen voor flora en fauna, maar soms is verlichting onontkoombaar.’’
Alleen maar meerwaarde
Typerend voor de manier waarop de gesprekken worden gevoerd.
Bert van de Haar, Voorzitter Natuurplein De Baronie
Ook legt Breda de kritiek naast zich neer dat er ruimte wordt geboden aan bijvoorbeeld woningbouw. Dat valt heel erg mee, laat het stadsbestuur weten: ,,Op het grondgebied van Breda blijft dat beperkt tot twee woningen en een Vlaamse schuur bij een van die woningen.’’ Beter nog: elke ontwikkeling die heeft alleen maar ‘meerwaarde voor de natuur’.
Bert van de Haar, voorzitter van Natuurplein De Baronie is verbaasd dat hij in de krant moet lezen dat zijn zienswijzen ongegrond zijn verklaard. ,,Maar het is typerend voor de manier waarop de gesprekken worden gevoerd: ‘De natuur? Ach, we zien wel’,’’ constateert Van de Haar. Hij is overigens ook benieuwd waar de gemeente Alphen-Chaam gaat komen. Want daar gebeuren volgens de Natuurplein-voorzitter ook dingen die het daglicht niet verdragen.
De Mark stroomt door het grondgebied van Alphen-Chaam vanaf het viaduct van de A58, ten zuiden van De Klokkenberg
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.