Volledig scherm
Een middagje bowlen voor jonge mantelzorgers (6-24 jaar). © Marcel Otterspeer / pix4profs

Breda: steunpunt StiB helpt
190 jonge mantelzorgers

BREDA - StiB (Steunpunt informele zorg Breda) ondersteunt momenteel 190 jonge mantelzorgers (tot 24 jaar) met activiteiten en persoonlijke gesprekken. Maar de groep jonge verzorgers is vele malen groter. StiB wil daarom de steun aan de lastig bereikbare groep verder uitbreiden.

Minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) riep recent nog gemeenten op de jonge mantelzorgers eerder en beter in beeld te krijgen en de juiste hulp te bieden. In Breda leidde dat tot vragen van D66, PvdA en SP. B en W kunnen geen aantallen noemen: ,,Jonge mantelzorgers komen op verschillende manieren bij de gemeente in beeld. Bijvoorbeeld via klantgesprekken met Wmo-cliënten, het Centrum voor Jeugd en Gezin of via scholen. Maar ze worden niet apart als jonge mantelzorger geregistreerd, precieze aantallen ontbreken.'' 

Erkenning

StiB heeft in 2017 5.322 mantelzorgers hulp en advies geboden. Via de jaarlijkse Mantelzorgwaardering (bon ter waarde van 75 euro) heeft het steunpunt 190 jonge mantelzorgers gesignaleerd, meldt woordvoerster Malou Vermeulen. 

Het steunpunt richt zich sinds begin 2018 specifiek op deze groep: ,,Via social media, met activiteiten als een graffiti- of circus-workshop, bowlen en persoonlijke gesprekken. Jonge mantelzorgers vinden erkenning en herkenning belangrijk. Aan activiteiten deelnemen is een laagdrempelige manier om met onze organisatie en lotgenoten in contact te komen. In het najaar gaan weer grote campagnes van start, zoals het Weekend van de Mantelzorg en de Mantelzorgwaardering. Aan het eind van het jaar hebben we waarschijnlijk nog veel meer jonge mantelzorgers die we ondersteunen.'' 

Extra zorg

Volgens StiB groeit ongeveer een kwart van de jongeren tot 24 jaar op in een gezin met extra zorg. Dan gaat het in Breda al snel om 10.000 jongeren die te maken krijgen met zorg en vaak langdurige ziekte van een ouder, broer of zus. Vermeulen: ,,Het is wel lastig om ze te bereiken. Ze klagen niet snel, ze worden snel over het hoofd gezien. Bovendien beseffen ze vaak niet in welke situatie ze zitten.'' De nieuwe coalitie van VVD, PvdA en D66 zet in op meer steun, ook met voorlichting op scholen. Ondersteuning van mantelzorg krijgt 100.000 euro extra.

In samenwerking met indebuurt Breda