Volledig scherm
Redhead Days Breda in 2018 © Pix4Profs/René Schotanus

Breda verliest mogelijk Roodharigendag; festivalorganisatie laat onder meer oog vallen op Tilburg

BREDA - Het meerdaagse festival Redhead Days vertrekt mogelijk uit Breda. Festivaldirecteur Bart Rouwenhorst zegt dat de organisatie in februari een keuze wil maken uit een lijst van ‘kandidaatsteden’. Eén van de kandidaten is Tilburg die al een subsidie heeft toegezegd van 25.000 euro als de festivalorganisatie voor Tilburg kiest.

Toch is de keuze nog niet gemaakt, bezweert Rouwenhorst. Zijn organisatie heeft diverse gemeenten bezocht, terwijl andere steden zich spontaan hebben gemeld als plek voor Roodharigendag. In 2017 was al besloten om naar een alternatieve locatie te zoeken.

 Vertrek uit Breda heeft ‘niets met geld te maken‘. ,,Maar ik hecht aan een eerlijke en open samenwerking met alle afdelingen van de betreffende gemeente”, aldus Rouwenhorst die daar inhoudelijk niet verder op in wil gaan. Hij zegt wel dat al sinds 2011 is geprobeerd om de samenwerking met de gemeente Breda te verbeteren.

Laat onverlet dat de festivalorganisatie wederom in Breda een subsidieverzoek van 50.000 euro heeft ingediend. ,,Wij willen de procedures gewoon netjes volgen”, heet het. Rouwenhorst kent Tilburg vanuit zijn studententijd, een stad met ‘veel cafés en Brabantse gezelligheid’. ,,En er zijn meer geschikte gemeenten.”

Bekijk een impressie van de roodharigendag in Breda afgelopen jaar.

Volledig scherm
Het maken van een groepsfoto is een traditie tijdens de Roodharigendag in Breda. Op de foto verzamelen 1.800 mensen zich voor de foto in de Willemstraat. © ron magielse / pix4profs

Goede gesprekken

De Bredase wethouder Daan Quaars (Evenementen) zegt ‘goede gesprekken‘ gevoerd te hebben met Rouwenhorst. ,,Ik herken mij niet in de opmerkingen over samenwerking.” Het subsidieverzoek van Roodharigendag is in behandeling en wordt, tegelijk met alle andere subsidieverzoeken, binnen enkele weken inhoudelijk beoordeeld. Rouwenhorst bevestigt de goede gesprekken, maar vindt overleg ‘waar geen opvolging aan wordt gegeven, weinig nuttig’.

Roodharigendag trekt zo'n 40.000 bezoekers uit tachtig landen. De eerste editie was in 2005 in Asten, toen nog een bescheiden evenement. In Breda groeide het uit tot een groot meerdaags festival. Vorig jaar was er ook al onzekerheid of de Roodharigendag in de Baroniestad gehouden zou kunnen worden. Toen risico-en verzekeringsadviseur Aon zich éénmalig meldde als hoofdsponsor, besloot de organisatie voor de editie 2018 in Breda te blijven.

In samenwerking met indebuurt Breda