De rupsenval van dichtbij.
Volledig scherm
De rupsenval van dichtbij. © Gemeente Breda

Breda voert strijd tegen eikenprocessierups op

BREDA - Breda voert dit jaar de strijd op tegen eikenprocessierups. In maart zijn al diverse rupsenvallen geplaatst en verder is er meer capaciteit om nesten weg te halen en worden extra nestkasten opgehangen om meer vogels aan te trekken, de natuurlijke vijand van de rups. 

De eikenprocessierups veroorzaakte vorig jaar veel overlast. De gemeente kiest dit jaar voor een meervoudige aanpak. In maart 2020  zijn aan de Wilhelminasingel, Westerhagelaan, Westerpark, Terheijdenseweg, Moerenpad, Minervum en Ettensebaan rupsenvallen opgehangen aan de bomen. De val vangt de afdalende rupsen op in een zak zodat ze de boom niet kunnen verlaten.

Wegzuigen

Ook blijft de gemeente nesten verwijderen uit gemeentelijke bomen. Er is hiervoor meer capaciteit beschikbaar dan in 2019. Nesten worden continu op de doorgaande wegen weggezogen en er kan sneller gereageerd worden op meldingen. Om grondnesten te bestrijden gebruikt de gemeente heetwatertechniek. 

Om te zien of er een af- of toename is van de rups zijn feromoonvallen geplaatst. Daarmee wordt de mannelijke eikenprocessievlinder gevangen. Samen met ZLTO zaait de gemeente verschillende stukken grond in met bloemrijke mengsels. Dat zorgt voor meer insecten en meer vogels. 

Zes ton

De kosten van de aanpak in 2020 bedragen circa 600.000 euro. Het grootste deel daarvan wordt ingezet voor het wegzuigen van rupsen naar aanleiding van meldingen. Het college van B & W heeft de gemeenteraad gevraagd daarmee akkoord te gaan.

Op basis van monitoring en het delen van ervaringen met andere gemeenten, de provincie Noord-Brabant, het het kenniscentrum Eikenprocessierups en diverse partijen in de stad komt in oktober 2020 een evaluatie van de aanpak. In november en december wordt dan een beheerplan voor 2021 opgesteld.

  1. Glas en metaal uit kunstgras gestofzuigd: Bredase voetbalclubs kunnen weer veilig het veld op

    Glas en metaal uit kunstgras gestof­zuigd: Bredase voetbal­clubs kunnen weer veilig het veld op

    BREDA - De voetbalclubs VV Bavel en JEKA kunnen weer gebruik maken van hun kunstgrasvelden. Nadat de gemeente Breda afgelopen dinsdag een laatste test heeft gedaan, kan er weer worden gevoetbald. Halverwege mei werden de splinternieuwe velden afgekeurd. Dat was omdat er klein deeltjes glas en metaal waren gevonden. Dat bleek nadat spelers van JEKA zeker een week gebruik hadden gemaakt van het veld. In Bavel was overigens nog niet gevoetbald.

In samenwerking met indebuurt Breda