Volledig scherm
Het bijbehorende beeldje bij de Acces City Award. © Miriam Haagh

Breda wint Europese prijs als meest toegankelijke stad

BREDA - Breda heeft een Europese prijs gewonnen voor de stad die het meest toegankelijk is voor mensen met een handicap. Dat is dinsdag in Brussel bekend gemaakt. Het betreft de zogeheten Access City Award,  een initiatief van de Europese Commissie.

‘Breda is een bron voor inspiratie voor steden in Europa en daarbuiten die met dezelfde uitdagingen te maken hebben,’ aldus het persbericht van de organisatie. 

Breda was één van de vijf genomineerde steden. Nummer twee en drie zijn respectievelijk  Evreux (Frankrijk) en  Gdynia (Polen) geworden. Kaposvár (Hongarije) en Vigo (Spanje) kregen een eervolle vermelding.

‘YES!!! Breda wint de Europese Access City Award 2019! Wat een compliment voor ons gezamenlijke werk,’ zo twitterde wethouder Miriam Haagh dinsdagmiddag vanuit Brussel waar ze de prijsuitreiking bijwoonde. 

‘De afgelopen anderhalf jaar heeft Breda zich hard ingezet om de stad toegankelijk te maken voor iedereen, onder andere door honderden ondernemers daarbij te betrekken’, zei Haagh bij de nominatie enkele weken geleden. In 2017 heeft het toenmalige college 440.000 euro voor twee jaar beschikbaar gesteld om de stad toegankelijker te maken. Ook in het nieuwe coalitieakkoord is daar twee ton per jaar voor opgenomen.

Volledig scherm
(vlnr) Jirada Mulder (Breda Gelijk), Wilbert Willems (Platform Breda voor iedereen gastvrij) wethouder Miriam Haagh en Gerard van Gestel (Gemeente Breda) © Gemeente Breda
  1. Breda fonkelt en baadt in warme sfeer

    Breda fonkelt en baadt in warme sfeer

    BREDA - Nog een dag of tien te gaan, maar wie zich dit weekeinde al in kerstsferen wilde onderdompelen, had de plekken in Breda voor het uitkiezen. Uiteraard was er Betoverend Breda, dat vrijdagavond officieel opende en tot en met 6 januari duurt. Het trok het eerste weekend al een hoop publiek, geholpen door het eerste sneeuwlaagje van deze winter. Maar ook buiten het centrum was het feestdagensfeer dat de kerstklok sloeg. Kerstmarkten in de binnenstad, Prinsenbeek, Princenhage, het Ginneken en de Belcrum vochten om de gunsten van het publiek, en allemaal wonnen ze. Aan belangsteling hadden ze geen van alle te klagen.

In samenwerking met indebuurt Breda