Volledig scherm
© AFP

Bredaas scheepvaartbedrijf betrokken bij scheepvaartrel

BREDA – Door barmhartigheid van twaalf van zijn Italiaanse medewerkers is het Bredase scheepvaartbedrijf Vroon betrokken geraakt bij een migrantenrel. 

Een groep van 66 opgepikte bootmigranten kwam donderdag in verzet toen het voor een olieplatform in de Middellandse Zee varende schip Vos Thalassa van een Italiaanse dochteronderneming van Vroon in overeenstemming met de nieuwe harde lijn van de Italiaanse minister Salvini opdracht kreeg te keren. Het schip moest weer richting Libië koersen, waar de migranten vandaan kwamen. Daar moesten de migranten overgedragen worden aan de Libische kustwacht.

Protesten

De migranten protesteerden fel en eisten dat het schip weer richting Italië draaide, meldt woordvoerder Christopher Savoye van Vroon. “Er zijn gelukkig geen gewonden gevallen, maar de situatie was zeer bedreigend. Onze medewerkers stonden plots oog in oog met 66 opgefokte migranten, die niets te verliezen hadden en doodsbedreigingen uitten.”

Uiteindelijk stuurde de Italiaanse kustwacht toch een eigen boot, pikte de migranten op en zette ze een dag later af op Sicilië. Twee van hen zijn aangehouden wegens geweldpleging.

Het is zeker niet de eerste keer dat een schip van Vroon te maken krijgt met het migrantenprobleem. “We varen vrij intensief op de Middellandse Zee, onze mensen worden er jammer genoeg vaak mee geconfronteerd.”

Beleid

Een beleid heeft het bedrijf niet, zegt Savoye. “Je moet mensen in nood helpen, dat is een internationale verplichting. Geen land kan je daarvan weerhouden.” Hij betreurt dat zijn bedrijf op deze manier ongevraagd in het nieuws komt. “Omdat de zaak wordt opgeblazen. Zo is er geen sprake van dat de controle van het schip zou zijn overgenomen door de migranten.”

Nog erger vindt hij dat in Italië sommige media suggereren dat de Vos Thalassa zou meewerken aan mensensmokkel. “Dat komt van rechtse media, wat doe je aan dergelijk nepnieuws? Het beste is je ervan distantiëren en hopen dat anderen deze zaak wel met een genuanceerde blik bekijken.”

In samenwerking met indebuurt Breda