Volledig scherm
BredaPhoto Wedstrijd FOTO Yolanda Sjoukes

BredaPhoto trekt record aantal bezoekers

BREDA - BredaPhoto heeft een recordaantal bezoekers getrokken.

Dat meldt Monique van de Wijdeven van het tweejaarlijkse fotofestival. "Uit de huidige gegevens blijkt datminstens 80.000 mensen BredaPhoto hebben bezocht", zegt zij. Meer dan ooit. Van hen betaalden er 10.000.

De zevende editie van BredaPhoto, die op 15 september begon, eindigde zondag. Zeven weken lang waren op vijftien plaatsen (vooral in het centrum en in de Belcrum), zowel binnen als buiten, exposities te zien van 73 fotografen uit heel de wereld.

BredaPhoto spreekt van een succes. "Het was druk. We hebben geweldig weer gehad en de reacties van de bezoekers waren uitermate positief."

Er waren lovende recensies in (inter)nationale media. "Waarbij wij erg blij waren met de vijf sterren die De Volkskrant ons toekende", aldus Geert van Eyck, één van de drie curatoren van BredaPhoto. Daarnaast, zegt Van de Wijdeven: "Blijkt uit enquêtes dat meer dan tachtig procent van de bezoekers het festival waardeert met een 8 of hoger." Hetzelfde percentage bezoekers is van plan de volgende editie opnieuw te komen.

Punt van aandacht blijft de financiering. BredaPhoto kan nog altijd niet rekenen op een structurele subsidie van de gemeente Breda. En, hoewel Brabant C al heeft aangegeven het festival tussen 2016 en 2018 met provinciegeld te ondersteunen, zijn aanvullende gelden nodig.

Deze editie is al begonnen met het oprichten van een 'vriendenkring'. Daar hebben zich inmiddels 110 mensen voor aangemeld. Daarnaast was het aantal betaalde locaties deze keer groter, dan voorgaande edities. Nodig, zegt Van Eyck, om de omvang en kwaliteit van het evenement te kunnen blijven waarborgen.

BredaPhoto gaat het festival nog verder evalueren. Intussen is de datum voor de editie van 2018 al geprikt. Het festival is dan tussen 5 september en 21 oktober. BredaPhoto wil dat het Academieproject (waaraan internationale studenten meedoen) uitbreiden naar meer landen. En overweegt bovendien een gastcurator uit een ander land uit te nodigen.

In samenwerking met indebuurt Breda