Bredase bouwers kopen hun bouwhal graag over

videoBREDA - Een dak dat toe is aan renovatie en een luchtafvoersysteem dat eigenlijk niet bedacht is op veel verf- lijm- en laswerk. De loods die een zestal Bredase carnavalsbouwers onderdak biedt, kan wel een opknapbeurt gebruiken. De gebruikers zien er echter geen heil in om hiervoor als huurder de kosten te dragen. 

Liever zouden ze eigenaar willen worden van het gebouw én de naastgelegen opslagloods waar enkele Prinselijke praalwagens uit de regio gestald staan.

,,De gemeente heeft lang geleden al aangegeven van het gebouw af te willen”, zegt Jordan Zijlmans, tijdens de drukbezochte jaarlijkse opendag van de bouwclubs. Zijlmans, voorzitter van CV de Meikevers, heeft namens Stichting Kielegatse Carnavalsbouwers (SKC) aangezeten bij de gesprekken met de gemeente. 

,,Half oktober leken alle partijen het eens te zijn”, zegt hij boven de muzikale verrichtingen van een van de aanwezige blaaskapellen uit. ,,We wachten nu op de juridische stukken waarmee de gemaakte afspraken zwart op wit komen.”

Lees verder onder de foto 

Volledig scherm
De wagenbouwers van Breda hielden open dag in de bouwloods aan Hekven. Aan het werk bij CV Simpel © Pix4profs / Jan Stads

In de plannen zoals ze nu voorliggen, zal stichting Kielegat voor het (carnavalesk) symbolisch bedrag van 1.111,- euro eigenaar worden van de bouwhal. Waarbij de verenigde bouwers zorgdragen voor onderhoud en beheer van de hal. Daarnaast zou de gemeente op haar beurt een bedrag van 50.000 beschikbaar stellen als compensatie voor nog te plegen onderhoud.

Onderhoud aan het dak

Volledig scherm
De wagenbouwers van Breda hielden open dag in de bouwloods aan Hekven. 'Rat van 11' © Pix4profs / Jan Stads

,,Als we er niet uit komen, zal het voor ons hier ophouden”, aldus Zijlmans tijdens de gezellig drukbezochte jaarlijkse open dag van de bouwers. Hij wijst daarbij op enkele punten die hoognodig aan vervanging of verbetering toe zijn. 

,,Het dak móet gebeuren”, zegt hij. ,,We hebben het al meegemaakt dat het water bij enkele clubs langs de muren naar beneden kwam. De situatie zoals die nu is, is soms best ongezond te noemen”, aldus Zijlmans. De bezoekers van de open dag, zullen van dit alles overigens weinig mee hebben gekregen. Zij vergapen zich alvast aan de boten-praalwagen van CV De Narrekoppen, de in aanbouw zijnde wervelwind van CV Simpel en de trainerscarrousel van Rat van 11.

Quote

Het dak móet gebeuren. We hebben het al meegemaakt dat het water bij enkele clubs langs de muren naar beneden kwam.

Jordan Zijlmans

Wat Lucien Verhoef, voorzitter van Stichting Kielegat, betreft wordt er snel spijkers met koppen geslagen rondom de overdracht van de bouwhal. ,,De status quo rondom de hal duurt nu geloof ik al zo’n vijf jaar”, zegt hij. ,,En zodra we als stichting eigenaarschap hebben over de hal, kunnen we ook gaan kijken naar de toekomst.” Zonnepanelen staan, naast eerdergenoemde aanpassingen, hoog op het verlanglijstje van de bouwers.

Nog onduidelijk is hoe de stichting het benodigde bedrag van de overdrachtsbelasting (6% van de taxatiewaarde van het onroerend goed) overdrachtsbelasting op kan brengen.

Volledig scherm
BREDA. Pix4Profs / Jan Stads. De wagenbouwers van Breda hielden open dag in de bouwloods aan Hekven. Hier een optreden van CV De Meikevers met jong talent © Pix4profs / Jan Stads

In samenwerking met indebuurt Breda