Bredase broers Frank en Thom maken furore met limoncello
BREDA - Het is zo’n even heerlijk als gevaarlijk zomerdrankje dat altijd naar meer smaakt: ijskoude limoncello. De broers Frank en Thom Koreman maken de Italiaanse delicatesse in Breda. Met succes.
Delen per e-mail
De vlag ging vorige week uit bij de jonge ondernemers. ,,We dronken drie keer op één dag champagne. We kregen de sleutel van ons bedrijfspand, de crowdfunding ging van start én we ontvingen een zilveren medaille van de International Wine & Spirit Competition voor onze Koreman’s limoncello”, vertelt Frank (32), de oudste van de twee. Hij runt tevens Koreman’s consultancy en Thom (29) Koreman’s advies.
Garage van ouders
De drie bedrijven zijn in hetzelfde pand gevestigd, beneden is plaats voor de limoncello-productie. ,,We zijn begonnen in de garage van onze ouders in Zevenbergen, maar inmiddels zo gegroeid dat we moesten verhuizen”, zegt Thom, terwijl Frank een proefglaasje inschenkt. Ondanks het vroege uur (8.30 uur!) is het alsof een engeltje…
Ze komen uit een even ondernemend als bourgondisch nest. Moeder had een delicatessenwinkel, vader een zaak in kantoorautomatisering. ,,Thuis was het altijd feest. Mensen over de vloer, goede wijn, lekkere kazen. Zo groeide ook bij ons de passie voor eerlijke kwaliteitsproducten”, zegt Frank.
Fabriekslimoncello
Het plan om zelf limoncello te gaan maken, ontstond op een terras. Thom: ,,We kregen een glaasje fabriekslimoncello, die je in meer horecazaken aantreft. Zó smerig! We hadden eerder in Italië een recept gekregen en besloten het zelf te gaan doen.”
Familie en vrienden mochten hun product proeven en reageerden laaiend enthousiast: ‘Doe mij ook maar een flesje.’ De kring werd steeds groter en toen een eerste slijter interesse toonde, was de stap naar een eigen bedrijf gezet. Professioneel, maar ambachtelijk. ,,Met hulp van vrienden en familie schillen we zelf biologische citroenen. Daar hebben we verschillende schillers voor, want iedere citroen is anders”, legt Thom uit.
Choco Atelier
De kunst is om alleen het geel te schillen, het wit van de schil is te bitter. Ze zijn in gesprek om dat ‘afval’ te verkopen aan fabrikanten van zeep of veevoeder. Het sap gaat naar Choco Atelier Nagelkerke in Oudenbosch, waar het verwerkt wordt in citroenijs en limoncello-bonbons in de vorm van de befaamde basiliek van Oudenbosch. Zijn Italianen vast gek op.
Er zijn wel honderd varianten op de bereiding te bedenken, we gaan als laboranten te werk om het optimale resultaat te bereiken
Hun exacte recept verklappen ze natuurlijk niet. Frank: ,,Onze limoncello bestaat uit vier ingrediënten. Citroenschil, pure alcohol (96%), water en suiker. Geen synthetische toevoegingen. Er zijn wel honderd varianten op de bereiding te bedenken, we gaan als laboranten te werk om het optimale resultaat te bereiken.”
China
De productie ligt nu op zo’n 600 flessen per maand. In een jaar tijd is die al drie keer verdubbeld. Ze willen graag doorgroeien. ,,Vlak voor corona kregen we een bestelling uit China. Dat is een interessante markt, daar willen we ons meer in verdiepen”, aldus Thom.
Inmiddels hebben ze ook een koffielikeur ontwikkeld, er zitten nog meer smaken aan te komen. Thom: ,,En een eigen bubbel lijkt ons wel leuk.”
Drie dingen blijven hoog in het vaandel staan. Ambachtelijk, zo vers mogelijk en rechtstreeks leveren aan slijters, horeca of particulieren. Maar vooral: ze moeten er lol in blijven houden.
Kijk hier naar onze meest bekeken video’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hele winter zwemmen bij Wolfslaar? Geen optie, maar langer seizoen is ‘bespreekbaar’
De hele winter open blijven, zoals onder meer De Mirandabad in Amsterdam? Nee, dat is geen optie voor Wolfslaar, vindt wethouder Daan Quaars. Het seizoen verlengen tot en met september acht hij zeker bespreekbaar voor het buitenbad. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
PREMIUM
Studie kiezen in coronatijd: van online festival tot chatsessie met studenten
BREDA - Hbo's en mbo's trekken alles uit de kast om scholieren te helpen bij hun studiekeuze, nu open dagen voorlopig niet doorgaan. Van online studiekeuzefestival tot chatsessies met studenten en docenten. ,,We zien dat jongeren de keuze voor zich uitschuiven, maar wachten is niet verstandig.” -
Auto op de kop op A58: snelweg tussen Tilburg en Breda korte tijd dicht
ULVENHOUT - Op de A58 bij Ulvenhout is vrijdagavond rond 20.45 uur een auto op de kop beland. De weg van Tiburg naar Breda was enige tijd volledig afgesloten om hulp- en bergingsdiensten de ruimte te geven. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten.
-
PREMIUM
Wandelen als medicijn tegen de coronadip
BREDA/OOSTERHOUT - Gordijnen open, grauw weer en niets kunnen doen. Je zou voor minder al depressief worden. Oké... De kroegen zijn dicht. Wat gaan we dan doen? Toch maar die lelijke wandelschoenen aan en de bossen in? Ja. Er zit niets anders op. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
PREMIUM
avondklok Avondklok en handhaving: ‘Je zult moeten optreden tegen excessen’
BREDA - Wel of geen avondklok? De komende dagen spant het erom. Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) om een spoedadvies gevraagd dat een dezer dagen wordt verwacht.
In samenwerking met indebuurt Breda